Waar leeft de koekoek? De koekoek komt vooral voor in bossen, heide en moerasgebieden. Relatief open terrein met enkele hoge uitkijkposten - vanwaar ze speuren naar nesten van waardvogels - genieten de voorkeur.
De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek.
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Vanaf de oudheid weet men al dat de koekoek niet zelf een nest bouwt, maar zijn eieren legt in de nesten van andere vogels. Het koekoeksvrouwtje let scherp op kleine vogels die hun nest aan het bouwen zijn.
Als de koekoek roept wordt het mooi weer. Waar de zwaluw het huis siert, zal het hemelvuur voorbijgaan.
Koekoeken leggen hun eieren in de nesten van zogeheten waardvogels, gedrag dat overigens ook bij andere soortgroepen zoals zoogdieren en insecten wordt aangetroffen. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er 'heggenmus-koekoeken' en 'karekiet-koekoeken'.
Leefgebied van de koekoek
Elk jaar overwintert de koekoek in tropisch Afrika, onder andere in de regenwouden van het Congobekken. Rond half april vliegen ze naar het noorden om te broeden.
Een kelderkoekoek is een opening in de kelder waardoor daglicht en frisse lucht binnenkomt. Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning.
Die kunnen makkelijk 10 jaar worden. Grotere soorten zoals de Brahma en de Mechelse Koekoek sterven één of twee jaar sneller.
Heel gewoon maar als je een goede kip hebt ook heel smakelijk. En het moet gezegd worden, de Mechelse koekoek was prima van smaak. We aten er aardappelpuree bij en gestoofde bleekselderij. Paul zal vannacht de hele geschiedenis van deze bijzondere kip op het weblog zetten.
Koekoek overleed in 1987 op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bennekom. Hij werd -na beraad- niet in de Tweede Kamer herdacht.
Zoek de koekoek
Het is een middelgrote en zeer slanke vogel, met een lange ronde staart en spitse vleugels. Het mannetje zit vaak open en bloot op een paal of hek, vaak met afhangende vleugels en omhooggehouden staart. En ze vliegen vaak laag over het terrein. Soms ook meerderde bij elkaar.
De koekoeken (Cuculidae) zijn een familie van vogels, behorende tot de koekoeksvogels (Cuculiformes). De familie telt 146 soorten.
De naam Koekkoek, of de oude variant daarvan: Koeckoek, Kuckuk, duikt voor de eerste maal op omstreeks 1650. Waar de naam vandaan komt is tot op heden onbekend. Gelet op de achtergrond van de familie is het meest waarschijnlijk dat de naam aangenomen is van de woonstede, in casu een boerderij.
De moeder legt haar eitje in het nest van een waardvogel. Dat bespaart bakken energie en ook nog eens veel tijd, waardoor een koekoek in één lente wel 10 tot 25 eieren kan leggen. Een fantastische truc, die wél tot in detail moet worden uitgevoerd, wil die een kans van slagen hebben.
' Koekoek zijn is een vertaling van de Engelse uitdrukking to be cuckoo. Volgens de Engels-Nederlandse Van Dale betekent het bijvoeglijk naamwoord cuckoo achterlijk, maf, niet goed snik.
Een koekoek verstopt zich en begluurt de beoogde pleegouders. Wanneer ze een geschikt nest ontdekt heeft, wacht ze tot er een paar eieren in het nest liggen. Als niemand kijkt, gooit ze er één ei uit; het hare dumpt ze ervoor in de plaats. Het hele karwei is in tien seconden geklaard.
De koekoek is een trekvogel die grote afstanden aflegt en bij ons in de tweede helft van april aankomt. In augustus vliegt de koekoek alweer terug naar zijn winterkwartier, dat zich in Afrika bevindt.
Een kelderkoekoek is een opening in de kelder waardoor daglicht en frisse lucht binnenkomt. Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Koekoek. Koekoek is een rijkgevulde bol van brooddeeg met rozijnen, geraspte wortel en een heerlijke kaneelsmaak.
De koekoek heeft zijn naam te danken aan de kreten die mannelijke koekoeken slaken. De vrouwtjes hebben een heel ander geluid dat meer doet denken aan gegiechel en dus sterk op dat van de sperwer lijkt.
Mijn moeder werd geboren op 2 juni 1903 te Boskamp, gem. Olst. Haar vader was schoenmaker en deed daarnaast ook nog in verzekeringen. Anna ging in Olst naar de lagere school, en voor en na schooltijd bracht ze samen met haar zus Mien en broer Gerrit schoenen die haar vader maakte rond.