Je kunt mest, gips of kalk toevoegen aan de composthoop. Daarmee kun je het composteren versnellen, zonder dat je speciale compostversnellers nodig hebt. Bovendien gaat kalk verzuring tegen. Bij natuurlijk composteren is dit niet nodig.
3. Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.
Vooral mos (uit je gazon) verteert moeilijk. Daarom is het van belang, als je bezig bent met omzetten, de laag mos goed te verdelen, en te vermengen door de hele hoop compost. Op deze foto kun je goed zien hoe rul de compost wordt. Hierdoor is het makkelijk uit te strooien, bijvoorbeeld over je gazon.
Jonge compost is nog niet helemaal verteerd. Je herkent er nog stukjes blad of schors in. Je kunt deze compost tussen de bloemen, kruiden en groenten strooien: de laag beschermt tegen hevige regen en zon en trekt regenwormen aan. En die zorgen dan weer voor extra verluchting in de tuingrond.
Zo “zet je de hoop om” maar dan op een manier waarop je gelijk de beschikking over compost hebt, lijkt wat nuttiger zo. En hoe weet je dat onderin de bak al rijpe compost heeft; door de gaten tussen de planken kun je heel goed zien dat wat vroeger groen en bruin afval is, daar al bijna zwarte compost is.
Kalk verbetert de vertering van organisch materiaal. De voedingsstoffen worden beter vrijgegeven. Kalk strooien houdt dus in dat er zeker ook compost of mest gegeven moet worden. Anders raakt de grond uitgemergeld.
Dikke tip: Grof over de grond, fijn onder de grond
En zo ziet rijpe compost eruit: bruine humus die ruikt naar het bos. Rijk aan micro organismen en voedingsstoffen.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Dan werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Je gazon zal er maar liefst 15 jaar profijt van hebben!
Als je normale compost aanraakt, dan zal die vaak warm aanvoelen. Dit komt omdat de microben die het afval afbreken gedurende dat proces warmte afgeven. Bij heet composteren voeg je zelf temperatuur toe aan het proces zodat de microben op de ideale temperatuur te werk kunnen gaan.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.
Het lastige van het gebruik van je eigen compost, is dat je niet precies de voedingswaarde ervan weet. De ene batch kan hierdoor veel sterker zijn dan de andere. Daarom is het ook niet aan te raden om je plant in pure compost te zetten.