Er zijn twee soorten digitale meters. De digitale meter zonder teruglevering registreert niets en is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. De digitale meter met teruglevering is daarentegen wel geschikt aangezien deze precies registreert hoeveel je aan het net teruglevert.
Analoge meter zonder draaischijf:
betekent dat de meter niet zal terugdraaien bij teruglevering en de opgewekte energie niet registreert.
In veel gevallen is uw elektriciteitsmeter geschikt voor teruglevering. Ook al heeft uw netbeheerder u verteld dat uw meter niet geschikt is. Vaak hoeft u uw meter bij de aanschaf van zonnepanelen niet te vervangen. Als u een Ferrarismeter (draaischijfmeter) hebt, dan is deze sowieso geschikt voor teruglevering.
Een conventionele meter kan de opgewekte zonne-energie niet apart bijhouden, maar draait eigenlijk terug. In dat geval wordt dus je verbruik en opgewekte stroom niet direct tegen elkaar weggestreept. Wel is het zo dat alle zonnepaneelbezitters verplicht een meter met twee aparte telwerken moeten hebben.
Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
Waarom willen mensen met zonnepanelen geen slimme meter? Er zit een voordeel bij een analoge meter. Als je op zonnige dagen elektriciteit teruglevert aan het net, draait een ouderwetse draaischijfmeter als het ware terug. Een slimme meter daarentegen registreert de resterende energie apart.
Het afronden gebeurt elke tariefperiode: 1 keer bij de dagteller en 1 keer bij de nachtteller. Voor elke kWh elektriciteit die u overdag 'teveel' produceert, wordt de dagteller teruggedraaid. De nachtteller kan enkel terugdraaien in het weekend. Zonnepanelen wekken 's nachts namelijk geen elektriciteit op.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering.
De kans is aanwezig dat de traditionele draaischijfmeter een teruglooprem heeft. Deze meters kunnen niet terugdraaien. Of draaien slechts beperkt terug.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren. Meer informatie over blokkeren van de slimme meter.
Een analoge meter kan de elektriciteit die je van het net afneemt niet apart registreren van de elektriciteit die je erop gooit. Dus wanneer je elektriciteit injecteert op het net, dan zal de schijf van je analoge meter terugdraaien: de terugdraaiende teller.
Kort gezegd: Sinds 1 maart 2021 draait je digitale meter niet meer terug. Wat je afneemt van het net wordt apart gemeten en gefactureerd van wat je terug levert. Het Grondwettelijk hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller, als de teller ook beide richtingen apart kan meten.
Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
In het startscherm (dit is de menu-optie 'Jouw huis') vind je een getal rechts naast het huisje waarboven staat 'teruggeleverd'. Dit is de energie die jij teruggeleverd hebt aan jouw energieleverancier voor de periode die jij bovenaan het scherm gekozen hebt.
Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Ook mensen met zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en die een oude terugdraaiende teller hebben, mogen een digitale meter voorlopig nog weigeren. Ze kunnen uitstel vragen tot 31 december 2024.
Ik wil helemaal geen slimme meter
Verhuist u naar een huis met een slimme meter? Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.
Wat is het verschil tussen een slimme meter en een digitale meter? Een slimme meter stuurt automatisch uw meterstanden door naar uw netbeheerder. Een digitale meter kan de meterstanden niet doorsturen.
Overweeg je om de digitale meter te weigeren? Wettelijk mag dat niet. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Voor het ene gezin is een terugdraaiende teller voordeliger dan de digitale meter. Voor het andere gezin is dan weer de digitale meter voordeliger. Alles hangt af van uw verbruikspatroon.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste voordeel uit je zonnepanelen. Je verbruikt je energie meteen op het moment dat je ze produceert: door je e-bike of e-car op te laden, en je huishoudapparaten te laten werken wanneer de zon schijnt.
Bovendien verbruikt de digitale meter, in tegenstelling tot een mechanisch exemplaar, zelf ook wat energie. Meer storingen en kortere levensduur: In vergelijking met een mechanische meter is een digitale meter gevoeliger aan storingen. Daarnaast gaat hij minder lang mee.