Als u geld erft, telt dit niet mee als inkomen zoals loon of een uitkering. Het telt echter wél mee als vermogen.
De nalatenschap bestaat uit alles wat de overledene heeft nagelaten: bezittingen en schulden. De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden.
Over een deel van de erfenis betaalt u geen erfbelasting. Hoe hoog dit vrijgestelde bedrag is, hangt af van uw relatie met de overledene. De Belastingdienst geeft een overzicht van de vrijgestelde bedragen bij erven. Over het bedrag boven de vrijstelling betaalt u erfbelasting.
Hoeveel belasting je over een erfenis betaalt, hangt dus af van je relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Over een erfenis tot € 130.425 betaal je 10, 18 of 30%. En over alles daarboven 20, 36 of 40%.
Gaat u een afbetaald huis erven? Dan kunt u de woning verkopen, verhuren of als woning voor een erfgenaam in gebruik nemen. Houd er rekening mee dat er ook in dit scenario kosten komen kijken bij een erfenis. Bijvoorbeeld overige vaste woonlasten of eventueel onderhoud.
Nee, een erfenis wordt niet gezien als inkomen, maar wordt wel onderdeel van uw vermogen. Omdat in Nederland de waarde van uw vermogen van belang is voor de inkomstenbelasting, is een erfenis dus toch van invloed voor uw aangifte inkomstenbelasting.
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
Is erfbelasting aftrekbaar? Erfbelasting is niet aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. U betaalt over het geld dat u geërfd heeft vermogensbelasting in box 3. Dit gaat wel over de zogeheten netto erfenis.
Als u geld erft, telt dit niet mee als inkomen zoals loon of een uitkering. Het telt echter wél mee als vermogen.
Om een uitstel van betaling van het successierecht te krijgen dient u een gemotiveerd verzoek in bij de ontvanger van het kantoor Rechtszekerheid waar u de aangifte van nalatenschap ingediend hebt. U kunt maximum 5 jaar uitstel krijgen vanaf de datum van het overlijden.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Informatie over erfenis
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Een kindsdeel; wat is dat eigenlijk? Komt een van uw ouders te overlijden, dan wordt de erfenis (de helft van het totale vermogen) verdeeld over de partner en de kinderen samen. Ieder voor gelijke delen. De delen die de kinderen op papier erven noemen we de kindsdelen.
Een erfenis bestaat uit alle goederen en het geld en de schulden van iemand die is overleden. Een erfenis wordt ook nalatenschap genoemd: dat wat de overledene nalaat. Ben je de enige erfgenaam, dan krijg je de hele erfenis. Als er meer erfgenamen zijn, krijg je een deel van de erfenis.
U kan onderling een overeenkomst van onverdeeldheid tekenen en/of slechts een deel van de goederen verdelen. Zulke overeenkomst kan men maximum voor een (hernieuwbare) termijn van 5 jaar sluiten. in onverdeeldheid te blijven.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Ik krijg een erfenis - moet ik dat opgeven in de aangifte inkomstenbelasting? Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting.
Op zich zijn successierechten zinvol: via de fiscus komen ze ten goede aan de hele samenleving. Ze zorgen voor een herverdeling van rijkdom en hebben dus een sociale waarde. Maar wilt u liever zelf bepalen aan wie (en in welke mate) uw nalatenschap ten goede komt, dan kunt u dit best zelf regelen.
Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
Vastgoed schenken voor je overlijden is fiscaal heel wat voordeliger dan een erfenis na je overlijden. De erfbelasting bedraagt namelijk 9% en zodra de waarde van de erfenis hoger is dan € 50.000, kan de belasting zelfs oplopen tot 27%. Niet mals dus!
Doordat u schenkt, wordt uw erfenis kleiner. En daardoor betalen uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting. Zorg wel dat de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling blijft, anders moet de ontvanger schenkbelasting betalen.
Door tijdens uw leven (al dan niet regelmatig) onbelast of tegen het lage tarief te schenken verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen, en daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting. Daarnaast groeit het geschonken vermogen vrij van schenk- en erfbelasting bij de (klein)kinderen aan.