Een zelfvoorzienend leven in Nederland vraagt om wat meer voorbereiding gedurende de zomer en herfst en het zal wat meer afzien zijn dan in een zuidelijker gelegen land. Maar de Nederlandse winter heeft ook zo haar charme: lekker binnen zitten, de houtkachel laten branden, bordspelletjes spelen en stamppot eten.
Wat is de conclusie voor Nederland? “Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.
Zelfvoorzienend leven
Om nog meer zelfvoorzienend te zijn, kun je ook je eigen voedsel gaan verbouwen. Een moestuin beginnen is dan een logische eerste stap. Je kunt dan je eigen groenten en fruit verbouwen. Leer hoe je jouw oogst zo lang mogelijk goed houdt en kunt conserveren om het ook later nog te kunnen gebruiken.
Portugal neemt toe in populariteit om een eigen zelfvoorzienende kolonie te beginnen. En in de 'Living off the grid NL'-facebook groepspagina (met zo'n 68.500 leden) zitten vooral Nederlanders die zelfvoorzienend leven in Zweden, Noorwegen, Italië, Frankrijk en Hongarije.
Nummer 1 en 2. De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs.
Vooral wanneer je over veel beplantbare grond beschikt, kan jouw groente- en fruitoogst met de juiste planning en voorbereiding het hele jaar door voor genoeg oogst zorgen om zelfvoorzienend te leven. Zodat dit ook jou gaat lukken, lees je hier veel nuttige tips, om een succesvolle zelfvoorzienende moestuin te creëren.
Er gaat niks boven verse groenten uit eigen tuin. Er zit niet alleen veel meer smaak aan je oogst, je hebt er zelf ook tijd, energie en liefde ingestopt wat resulteert in heel veel lekkers!
Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien. Als je ook nog eens van fruit wil genieten, en kleinfruit voor jam, dan moet je al snel 80 m² per persoon voorzien.
Kan ik met zonnepanelen zelfvoorzienend zijn? Het is mogelijk om met zonnepanelen zelfvoorzienend te zijn. Zonnepanelen wekken bij duisternis en in de winter minder stroom op. U gebruikt dan juist energie, waardoor u een soort back-upsysteem nodig heeft.
De produkten die men verbouwt of maakt zijn voor eigen gebruik bedoeld, niet om te verkopen.
Autarkisch wonen is een 'dure' omschrijving voor onafhankelijk wonen. Wonend in een autark ben je namelijk zelfvoorzienend in voedsel, energie, water en afvalverwerking. Dit betekent niet dat je in een hutje op de hei woont en zelf vuurtjes moet stoken om licht te creëren of dat je zelf je avondmaal moet vangen.
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).
Van alles wat de Nederlandse boeren produceren is ongeveer 75% voor de export, zegt Hanneke Muilwijk van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Nederland neemt nog steeds een prominente plek in op het wereldtoneel wat betreft de absolute goederenexport alsook in verhouding tot het bbp. Ook Aziatische economieën spelen een belangrijke rol in de internationale goederenhandel. En deze rol wordt steeds groter.
Sommige soorten, zoals aardappelen en uien zijn al vrij goedkoop in de winkel. Het kweken hiervan zal je dus niet veel geld besparen. Maar bonen, (kers)tomaten, courgettes en diverse soorten sla zijn enorm productieve planten. Die leveren zelfs in een kleine ruimte een grote oogst op.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Groenten die je prima binnen kunt kweken (en dus niet naar buiten hoeft te verplaatsen) zijn bijvoorbeeld pepers, verschillende soorten sla, tomaten, aubergine, paprika en citroenplantjes. Ook kun je vrijwel alle soorten kruiden binnen kweken.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Dat IJsland hier het beste scoort is niet verwonderlijk. Het heeft het laagste criminaliteitscijfer van Europa en daardoor ook het kleinste aantal gevangenen per honderdduizend inwoners. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Noorwegen, Finland en Denemarken vervolledigen de top 4 van veiligste bestemmingen.