VOORBEELDEN TEGENGAAN VOEDSELVERSPILLING. Met de landelijke aanpak van “Verspil Mij Niet” bieden we producten op de laatste dag van houdbaarheid aan voor slechts 25 of 50 cent. Het concept, dat we eerder hebben getest, weten klanten goed te waarderen. Bovendien past het concept goed bij Lidl.
Van al het voedsel, inclusief dranken, dat supermarkten in Nederland aanboden in 2020, werd gemiddeld 98,4% verkocht. 1,6% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, kwam niet bij consumenten terecht. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling* in supermarkten met 3,6% afgenomen ten opzichte van 2018.
Voedselverspilling is een probleem, wij hebben of bieden een oplossing. Met de Too Good To Go-app red je onverkocht eten bij jouw favoriete plekken van een ongelukkige lot. Gebruik de app om bij jouw buurtwinkels en -restaurants een verrassingspakket tegen een geweldige prijs te zoeken en van verspilling te redden.
De totale omvang van voedselverspilling in Nederland in 2020 was 2.811 kiloton, of 161 kilogram per hoofd van de bevolking. Dit is een groter volume dan de voorgaande meting in 2019 (88-136 kilogram).
Bij Jumbo maken we afspraken met telers over te leveren hoeveelheden. Dit doen we door inzicht te geven in de verkoopcijfers per product. Telers kunnen daarop hun productie aanpassen. Dit zorgt voor minder overschotten en daardoor minder voedselverspilling.
Lidl Nederland is met al haar winkels aangesloten bij de anti-verspillingsapp Too Good To Go. Via deze app bieden wij dagelijks boxen aan met een mix van verschillende soorten groente en fruit die binnen korte tijd moeten worden opgegeten. De boxen worden verkocht voor 1/3e van de originele prijs.
De Verspil-me-niet zakjes vind je tegenwoordig in al onze winkels. Voor slechts 1,- euro krijgen klanten een herbruikbaar verszakje gevuld met groente en fruit dat wat rijper is of een plekje heeft, maar nog steeds even lekker is.
Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten. En dat terwijl het zo makkelijk, leuk en lekker is om voedselverspilling te voorkomen!
De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
In Roemenië en Bulgarije vindt de meeste verspilling plaats in de huishoudens en voedselindustrie. In Servië wil Ahold Delhaize in de periode tot 2030 50% van de voedselverspilling terugdringen. Voedselverlies levert in Turkije een schadepost op van zo'n 38 miljard dollar per jaar.
Leden van KNS kunnen opnieuw een jaar lang (van september 2022 tm augustus 2023) gebruik maken van de consumentenapp Too Good To Go en betalen geen aansluitkosten* t.w.v. €39 (per locatie). Ondernemers dienen wel de fee van €1,19 per verkochte Magic Box te betalen.
BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Zo maken we samen een betere buurt: we brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van de afvalbak.
Iemand anders kan alsnog jouw Magic Box redden. Diegene hoeft alleen in te loggen op jouw account op een eigen apparaat, en voilà: daar is de bon.
Voedselverspilling: tijdens productie én in huis
Gelukkig wordt een deel van de verliezen van de boer tot aan de winkel nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Maar het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis. Dat verspilde eten belandt dus ongebruikt in de afvalbak.
Brood is in Nederland het meest verspilde product: dagelijks vinden 800.000 broden hun weg naar prullenbak. Het doel is om voor 2030 de voedselverspilling in Nederland met de helft te verminderen.
Hoeveel verspillen we? In 2019 schatte de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) dat veertien procent van het voedsel verloren gaat nog voordat het in de winkel belandt. Voor groente en fruit komt het percentage iets daarboven uit, voor dierlijke producten iets daaronder.
Over het algemeen wordt er relatief weinig vlees verspild, maar toch is dit nog zo'n 7% van al het weggegooide voedsel. De veestapel produceert echter veel broeikasgassen en gebruikt veel land, water en voer. Voor iedere kilo rundvlees bijvoorbeeld moet een koe 13 kilo voedsel eten, dat ook vaak weer wordt verbouwd.
'De gemiddelde horecaonderneming gooit op jaarbasis meer dan 10.000 kilo voedsel weg, zo'n 30 tot 60 kilo per dag. Vaak denken mensen dat dit gaat om de niet-opgegeten restjes, maar zeventig procent bestaat uit producten die het bord überhaupt nooit halen', vertelt duurzaam ondernemer Olaf van der Veen.
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Onderaan de lijst staat Slovenië, met 68 kilo.
Maar liefst 20% van de voedselverspilling komt bij de producerende sector vandaan. Verspilling in deze sector ontstaat bij de logistiek, bij het produceren van recepten of fabrieksfouten. Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld gevonden worden in de kontjes van een tomaat bij een fabriek die tomaten in plakjes snijdt.
Een Vlaams huishouden1 verspilt gemiddeld 1,7 kg vast voedsel en dranken per week of 88 kg per jaar. Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg per jaar. In totaal gooien Vlamingen thuis 240.925 ton aan voedsel en dranken weg (GfK, 2018a).
Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk eten weggegooid hoeft te worden, heeft AH to go zich aangesloten bij 'Too Good To Go', dé app tegen voedselverspilling.
's Ochtends twintig procent korting op een zak soepgroente, 's middags veertig en 's avonds zeventig. Bij Albert Heijn kan het zomaar voorkomen: de supermarkt doet sinds maandag aan 'dynamisch afprijzen'. Producten met kortingsstickers worden steeds goedkoper naarmate de houdbaarheidsdatum dichterbij komt.
Weggooien is zonde
Dan kan je bij Albert Heijn dit product kopen met een straffe korting van 35% en soms zelfs meer! Je herkent deze producten aan de ronde 35% sticker erop. Deze sticker wordt voor 10 uur 's ochtends op de producten geplakt en zorgt ervoor dat jij het product die dag met korting kan kopen.