Mensen met een posttraumatische stressstoornis zijn prikkelbaar, hebben concentratieproblemen en reageren soms erg heftig op hun omgeving. Werken is vaak een onmogelijke opgave waardoor iemand, tijdelijk of voor langere tijd, arbeidsongeschikt raakt.
Door op tijd professionele ondersteuning voor uw werknemer met PTSS te regelen, vergroot u de kans dat de werknemer weer in het werk terugkeert of aan het werk blijft. Mocht uw werknemer met PTSS niet meer kunnen terugkeren in zijn of haar functie, dan kan er een Re-integratie Spoor 2 gestart worden.
Een aanrijding of bedrijfsongeval lijdt vaak niet alleen tot lichamelijk letsel, maar ook tot psychische letsel. Als deze klachten ontstaan als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, dan spreken wij van een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS. Bij een complexe ptss kan zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan.
Vaak, als de stoornis op tijd wordt herkend, kan iemand met PTSS in acht tot zestien weken goed genezen. De meest voorkomende behandeling bestaat uit het in gedachten herbeleven van de traumatische gebeurtenis of direct blootgesteld worden aan traumagerelateerde situaties.
Omgaan met PTSS kan beter gaan wanneer je met mensen over je traumatische gebeurtenis praat. Doe dingen die je voor het trauma leuk vond. Pak een hobby op, ga sporten, spreek af met vrienden en verzet je gedachten. Een gezond lichaam draagt bij aan je herstel.
Wat maakt PTSS erger? Lang wachten met behandelen is de voornaamste reden voor toename van de PTSS klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, is een risicofactor voor toenemende klachten.
Net als bij lichamelijke wonden gaan deze psychische wonden meestal vanzelf. Meer dan 90% van de mensen die een psychotrauma doormaakt, houdt daar geen blijvende psychische problemen aan over.
De nare gebeurtenissen komen steeds terug in uw gedachten of dromen, u kunt het niet tegenhouden. Dat geeft heftige emoties: u bent bang, boos en/of verdrietig. Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor u kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg.
Je hebt steeds het gevoel alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je raakt erg van streek als je iets ziet of hoort dat je aan de traumatische gebeurtenis herinnert. Je begint te trillen, zweten of raakt verlamd van schrik als je iets ziet of hoort dat je herinnert aan de traumatische gebeurtenis.
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).
Een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) wordt bij mensen met een licht verstandelijke beperking vaak niet herkend. Dat terwijl zij een verhoogde kans hebben op traumatisering en PTSS. Je kunt dus spreken van onderdiagnostiek op het gebied van PTSS bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
Het uiteindelijke oordeel of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) een beroepsziekte is, is het professionele oordeel van de bedrijfsarts.
PTSS is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen in Nederland, met een kans om tijdens het leven PTSS te ontwikkelen van 7%. Terugkerende herbelevingen van de traumatische gebeurtenis zijn het kenmerkendste PTSS-symptoom.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) komt veel voor na niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een cerebrovasculair accident (CVA) of een traumatisch hersenletsel. De prevalentie van PTSS na traumatisch hersenletsel wordt in een meta-analyse geschat op 15,6% en in het eerste jaar na een CVA op 23%.
Een posttraumatische stressstoornis is goed te behandelen. Je kunt herstellen van complexe ptss klachten. Daarvoor zijn verschillende behandelmethoden. De behandelaar kan u er meer over vertellen.
Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. Angstige dromen over de traumatische gebeurtenis. Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat.
Een Post Traumatisch Stress Syndroom, PTSS kan volgen als iemand is blootgesteld aan een zeer traumatische gebeurtenis, waarop iemand bijvoorbeeld met de dood geconfronteerd is geweest, en daarop kan reageren met intense angst, afschuw en hulpeloosheid. Het is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis.
Gedrag en gevoelens
Je verliest snel je geduld en bent snel boos. Je hebt last van plotselinge huilbuien. Je schrikt snel en bent overgevoelig voor elke onverwachte situatie of gebeurtenis. Je zoekt gevaarlijke situaties op; je gaat bijvoorbeeld veel te hard rijden.
De posttraumatische stressstoornis PTSS wordt ook wel als PTSD post-traumatic stress disorder aangeduid en heeft als belangrijk kenmerk dat de traumatische ervaring, zonder dat je het zelf wilt, weer naar boven komt.
Ondanks dat PTSS en ander onverwerkte trauma grote gevolgen kunnen hebben, kunnen deze goed en effectief worden behandeld. Zodra je door de huisarts bent doorverwezen naar een psycholoog, onderzoekt een psycholoog eerst tijdens de intakefase of je daadwerkelijk te maken hebt met PTSS.
De comorbiditeit tussen posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en persoonlijkheidsstoornissen is hoog; 35% van de PTSS-patiënten voldoet ook aan de criteria van een persoonlijkheidsstoornis. Het betreft vooral de paranoide-, borderline-, vermijdende- en dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (Friborg et al., 2013).
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Veelgestelde vragen. Het behandelen van PTSS duurt ongeveer tussen de 2 tot 25 weken.