Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. U voelt de pijn minder en reageert er rustiger op. Codeïne wordt soms gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol.
Codeïne is een geneesmiddel voor kriebelhoest, pijn en diarree. Mogelijke bijwerkingen van codeïne zijn onder meer verstopping van de darmen, krampen van de galwegen of ontsteking van de alvleesklier. Deze bijwerkingen kunnen buikpijn geven. Krampen van de galwegen kan koliekpijn opwekken.
In het algemeen krijgen weinig mensen klachten van het medicijn. Bij een hogere dosering (bij pijn) treden sneller bijwerkingen op. De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig.
Tabletten: 30–60 mg per keer, zo nodig elke 6 uur; max. 240 mg/dag. Niet langer dan 3 dagen gebruiken bij onvoldoende effect.
Codeïne is daarnaast ook verslavend. Je kan op een gegeven moment steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Je kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je ermee wilt stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen heel erg lijken op die van andere opiaten zoals heroïne.
Het grootste deel van de opgenomen codeïne, 90 %, wordt als metaboliet in de urine afgescheiden. De plasmahalveringstijd is drie tot vier uur, bij leverinsufficiëntie langer, bij overdosering 6 uur.
Kinderen van 12 jaar of ouder moeten 0,5-1 mg/kg lichaamsgewicht om de 6 uur innemen, naar behoefte. Neem niet meer dan 240 mg per 24 uur. Bij doses hoger dan 60 mg per keer neemt het effect niet verder toe, wel de kans op bijwerkingen. Dit geneesmiddel mag niet langer dan 3 dagen worden gebruikt.
- Begin met 1 dosis hoestdrank waarin 50mg codeïne zit en 30 mg Promethazine. - Neem niet meer dan 2 dosissen. RISICO'S: - In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out-gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen.
De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen.
Codeïne bij hoesten
Dit is meestal productief, namelijk om het slijm uit de luchtwegen op te hoesten. Bij een kriebelhoest is er geen slijm dat je moet ophoesten, maar heb je wel constant een prikkel. Als de hoest lang aanhoudt, kan de arts adviseren om codeïne te gebruiken. Codeïne dempt de hoestprikkel.
Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. U voelt de pijn minder en reageert er rustiger op. Codeïne wordt soms gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol. Meer informatie over deze combinatie vindt u bij paracetamol met codeïne.
In de officiële productinformatie van codeïne wordt aangegeven dat het middel is toegelaten voor gebruik vanaf de leeftijd van 1 jaar voor de indicatie lichte tot matige pijn in een dosering van 0,5 mg/kg lichaamsgewicht, zo nodig vier tot zes maal per dag.
500–1000 mg paracetamol per keer, maximaal 3000 mg per etmaal. Het interval tussen de doses moet ten minste 6 uur bedragen. Codeïne zo kort mogelijk gebruiken in de laagste werkzame dosis. De combinatie maximaal 3 dagen gebruiken.
Wees voorzichtig met (lang) gebruik van codeïne in de late zwangerschap of vlak voor de bevalling. Dit kan ademhalingsproblemen en onthoudingsverschijnselen bij de baby geven. In sommige hoestdranken met dextromethorfan of noscapine die te koop zijn bij de drogist, zit een kleine hoeveelheid alcohol (ethanol).
Dat is zonder recept bij elke drogist en apotheek te koop en is verkrijgbaar in tablet en drankvorm. Er zijn ook andere middelen, zoals codeïne en dextromethorfan. "Maar noscapine geeft ten opzichte van dextromethorfan en codeïne minder bijwerkingen en werkt even goed", aldus de woordvoerder.
Codeïne werkt pijnstillend. Coffeïne is hieraan toegevoegd omdat het de werking van de acetylsalicylzuur zou versterken en omdat het wat opwekkend werkt, net als koffie.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Samenvatting. Codeïne is een zwakke opiaat-agonist: het analgetisch effect is ongeveer een tiende van dat van morfine. Een deel (10%) van de bevolking is niet in staat codeïne om te zetten in het meer actieve morfine.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
Dosering codeïne bij hoest
De dosering voor tabletten is 10 tot 20 mg elke zes uur, met een maximum van 120 mg per dag. Voor stroop is de gebruikelijke dosering 20 ml (daarin zit ongeveer 7,8 mg codeïne). Neem dit maximaal vier keer per dag.
Wat doet paracetamol met codeïne en waarbij gebruik ik het? Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Codeïne is ook pijnstillend en werkt hoestprikkeldempend. Artsen schrijven paracetamol met codeïne voor bij pijn en griep met koorts.
Het is sterker dan gewone pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt codeïne niet zelf kopen. Het medicijn is alleen op recept verkrijgen bij een apotheek. Houd je aan de voorgeschreven dosering.