Na de WhatsApp-vinger, Facebookrug en het Instagram-oog duikt een nieuw fenomeen op: slaapsms'en. Volgens deskundigen de nieuwste variant van slaapwandelen. Blijkbaar zijn sommige mensen zo geobsedeerd door hun mobiel, dat ze ook tijdens hun slaap gewoon door WhatsAppen en sms'en.
Praten in de slaap, of 'somniloqui', is een vaak voorkomende en onschadelijke parasomnie. Het kan in verschillende slaapfasen optreden, maar hoe lichter de slaap, hoe meer samenhangend het gebabbel zal zijn. Zoals eerder gezegd, gebeurt het onbewust, maar het kan wel even schrikken zijn voor partners of kamergenoten.
Sleep Sounds Recorder is één van de populairste apps. De app draait de hele nacht en neemt op zodra je geluid maakt in je slaap. De volgende dag kun je dus precies terugluisteren wat je hebt gezegd en wanneer je hebt gesnurkt.
De informatie wordt verzamelt via zowel microfoon als via bewegingen. Als je jouw telefoon onder je kussen legt detecteert de slaap app hoe je in je slaap beweegt en beoordeelt aan de hand daarvan je kwaliteit van je slaap. De microfoon neemt vervolgens je ademhaling en eventuele snurkgeluiden op.
Gebruik slaap-apps afgeraden
De Consumentenbond waarschuwde begin dit jaar ook al voor het gebruik van slaap-apps. Volgens de organisatie zijn deze apps doorgaans niet betrouwbaar. Om die reden raadt de Consumentenbond de aanschaf van wearables af wanneer het gaat om alleen het meten van slaap.
Door je iPhone ondersteboven op je matras te leggen, tekent Sleep Cycle aan de hand van jouw bewegingen de grafiek uit. Om er zeker van te zijn dat je toestel op de goede manier in bed ligt, kun je vanuit de app een test uitvoeren. Hoe langer je Sleep Cycle gebruikt, hoe meer je met de verzamelde data kunt.
Bij “Ongebruikte apps laten sluimeren” zet je apps in de slaapstand wanneer ze een tijdje niet gebruikt zijn. Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen.
SleepScore is een app die wat tijd vraagt om uit te dokteren hoe hij juist werkt. Zo kunt u per nacht kiezen uit een reeks van maar liefst zeven slaapdoelen, gaande van 'beter slapen' en 'vlugger in slaap vallen' tot 'blijven slapen tot de ochtend'. Gelukkig kunt u ook kiezen om 'later een doel in te stellen'.
Slaapkwaliteit meet je niet met een app
Slaapstadia worden sowieso door geen enkele applicatie goed gemeten, meldt slaapprofessor Van Someren. Hofman, slaapexpert aan de UvA, vult aan: "Slaapstadia kun je alleen meten door elektroden op de schedel te plakken die de hersengolven meten.
Slaapmodus voor iPhone
Met behulp van slaapmodus is het mogelijk om automatisch de slaapfocus in te schakelen aan de hand van je bedtijd. Stel je hebt 23:30 uur ingesteld als tijd om te gaan slapen, dan zal vanaf dat moment ook de focus worden ingeschakeld.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
Bewusteloos. Een harde klap of val kan ervoor zorgen dat één van de vier botten breekt en naar binnen steekt. Als dat gebeurt, kan de slagader scheuren en een ernstige bloeding veroorzaken. Bloed ingeklemd tussen de hersenen en de schedel kan geen kant op, waardoor de druk op de hersenen gevaarlijk toeneemt.
Sinds dit jaar (2020) is seks hebben terwijl je slaapt een officiële aandoening. Slaapseks bestaat dus echt en is nu dus zelfs een aandoening. Feitelijk heet deze aandoening Sexual Behavior during Sleep oftewel sexsomnia genoemd. Sexsomnia zou je ook kunnen zien als een seksuele slaapwandeling.
“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
De led-technologie, die in huidige schermen van computers, laptops, tablets en smartphones zit, zendt meer blauw licht uit dan oudere beeldschermen. Dat dit blauwe licht invloed heeft op de biologische klok en zo de slaap kan verstoren, was al bekend.
Betrouwbare slaappartner? Hoewel een smartwatch je kan helpen bij het in slaap vallen en om een goede nachtrust te krijgen, moet je ook niet te zwaar tillen aan de meetgegevens en het advies dat de slimme horloges geven.
Het gebruiken van de smartphone in bed kan leiden tot verschillende psychische klachten, zoals bijvoorbeeld het regelmatig hebben van nachtmerries, slapeloosheid en 's nachts weer wakker worden. Dat komt mede doordat de smartphone melatonine afbreekt en op die manier de biologische klok in de war stuurt.