Het oude Palestina. Het huidige Israël ligt in het oude Palestina dat deel uitmaakte van het grotere rijk Kanaän dat er al was omstreeks het jaar 2000 voor Christus. Daarvoor waren er ook al nederzettingen in het gebied, zoals Jericho waar al in 8000 voor Christus de eerste nederzettingen waren.
David Ben-Gurion leest de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring voor in het Tel Aviv Museum. Tel Aviv, 14 mei 1948. Het land is heilig voor gelovige Joden. Hun verbondenheid met het land wordt beschreven in de Tora, het heilige boek van het Joodse geloof.
Vanaf 1516 tot het eind van de Eerste Wereldoorlog maakte het gebied van de huidige staat Palestina deel uit van het uitgestrekte Ottomaanse Rijk, net als het gebied van het huidige Israël, Libanon, Syrië en Jordanië. De grenzen van de huidige staten waren in het Ottomaanse Rijk niet herkenbaar.
Palestina. Het gebied dat nu Israël heet, heette vroeger Palestina. Daar woonden de Palestijnen al heel lang, maar nog veel langer geleden woonden ook de voorouders van de Joden er. Veel van deze mensen moesten vluchten naar andere landen in de wereld, wel zijn er altijd Joden blijven wonen.
Hoe komt Israël tot stand? In 1948 wordt Israël gesticht. Dat is kort na de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen Joden tijdens de Holocaust worden vermoord door het naziregime van Adolf Hitler. Een deel van de overlevenden zoekt een veilig thuisland en vindt dat in het gebied dat op dat moment Palestina heet.
In de Arabische wereld is Israël alleen erkend door Egypte, Jordanië en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Sinds de oprichting van de Arabische Liga in 1945 wordt Israël door andere Arabische landen geboycot.
Het conflict tussen Israël en de Palestijnen in het kort (1)
Het idee sloeg aan. Na de Eerste Wereldoorlog kregen de Britten het gezag over Palestina. Onder de vleugels van de Britten vestigden steeds meer Joden zich in Palestina. Dat leidde tot verzet onder de Palestijnen, en uiteindelijk tot een opstand.
Kanaän, zoals het gebied vroeger heette, was in de oudheid al het toneel van de strijd tussen verschillende etnische groepen en stammen. Het oude Kanaän omvatte het huidige Israël, de Palestijnse gebieden, Libanon en de westelijke delen van Jordanië en Syrië.
Uit de resultaten van dat onderzoek bleek dat moderne Libanezen ruim negentig procent van hun genetische erfgoed kunnen herleiden tot de Kanaänieten.
Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit.
Nederland erkent de Palestijnse Gebieden niet als onafhankelijke staat. In de Palestijnse Gebieden wonen ongeveer 4,8 miljoen inwoners (2020). Er wordt voornamelijk Arabisch wordt gesproken, maar ook Engels. Meer dan driekwart van de totale bevolking leeft in stedelijk gebied.
Palestina wordt door enkele landen niet erkend waaronder Israël, Myanmar, Panama en Armenië. Palestina is lid van de Arabische Liga, Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Unie voor het Middellandse Zeegebied, Beweging van Niet-Gebonden Landen en UNESCO.
Het ontstaan van de staat Israël
Op 14 mei 1948 riep Israël zijn onafhankelijkheid uit. Nog geen 24 uur later vielen de legers van Egypte, Jordanië, Syrië, Libanon en Irak het land binnen. Israël werd daardoor gedwongen zijn soevereiniteit op zijn oude geboortegrond te verdedigen die het zojuist had terugverworven.
Israël is de bakermat van vele godsdiensten. Zodoende vind je hier aanhangers van het jodendom, christendom, islam, bahai geloof en andere sekten. Ongeveer driekwart van de bevolking van Israël is joods. Binnen het jodendom bestaan drie hoofdrichtingen: het orthodoxe, het conservatieve en het liberale jodendom.
Joden en religieus leven
Ruim tweederde van de Joden in Israel is na 1948 in Israel geboren. Van de Joodse bevolking is circa éénderde religieus en tweederde seculier, waarvan een groot deel wel 'traditioneel' is. Dit duidt op een sterke affiniteit met het Jodendom zonder een volledig religieus leven te leiden.
De meeste Palestijnen zien het Palestijnse volk als behorend tot de Arabische wereld en hebben als moedertaal het Arabisch. Tot de Palestijnen worden doorgaans ook zij gerekend die afstammen van de Bedoeïenen die oorspronkelijk in Historisch Palestina woonachtig waren en/of in dit gebied als nomaden hun vee hoedden.
Palestina is in de vorige eeuw ontstaan nadat het Verenigd Koninkrijk dit gebied verliet als mandaat (soort kolonie). In dit gebied woonden ook Joden, en steeds meer Joden uit Europa emigreerden naar de regio Palestina, ook bekend als Israël of Kanaän. Zij stichten hier de staat Israël.
Bij het einde van het Britse mandaat in 1948 brak een oorlog uit. Bij de wapenstilstand van 1949 was Palestina verdeeld tussen de nieuw gestichte staat Israël, Transjordanië en Egypte. In 1994 kwam er Palestijns zelfbestuur, tegenwoordig bekend onder de naam Staat Palestina.
Als volk van God wordt Israël een heilig volk genoemd (Ex. 19:6; Deut. 14:1, 2). Israël is het eigendom geworden van God en met deze uitzonderlijke positie fs het reeds een heilig volk.
Vrijwel iedere inwoner van de Palestijnse gebieden is moslim. 98% van de Palestijnen is soenniet. De inwoners van de Palestijnse gebieden hebben religieuze vrijheid: ze mogen zelf kiezen welk geloof ze belijden.
Na de Ottomaanse periode, van het einde van de negentiende eeuw tot 1948 namen de Britten de controle over Palestina over. Tot die tijd voelden Palestijnen zich Arabieren, niet anders dan Syriërs of Irakezen.
De Palestijnen protesteren tegen Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden in het algemeen. Dat doen ze soms door aanslagen te plegen, raketten af te vuren vanuit Gaza of door stenen te gooien tegen het Israëlische leger.