Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Pils is, zoals al eerder genoemd, in Nederland de meest gedronken bier soort. Dit geldt ook voor België. In 2004 bestond ook bijna 80 procent van de bierconsumptie uit pils. In Nederland zijn Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch de meest bekende biermerken met pils.
Hertog Jan populairste biermerk in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen de voorkeur hebben voor Hertog Jan bier.
De eerste logische stap vanuit Pils zou Blond bier zijn. Blond bieren zijn toegankelijker en zoeter dan Pils, wat de bittere smaak van hop goed weet te verbloemen. Voor een iets uitgesprokener kruidig karakter (en hoger alcoholpercentage) zou een Tripel een mooie bierstijl zijn.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser. Het succes van Snow heeft de aandacht getrokken van andere biergiganten.
Lindeboom Pilsener is verkozen tot het beste pils van Nederland tijdens de uitreiking van de Dutch Beer Challenge 2022. Dit is door de vakjury van de Nederlandse bierwedstrijd op 26 april bekendgemaakt.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
6,0 Neus Qua geur komt er vooral wat mout op je af, verder valt er weinig te besnuffelen. 6,0 Smaak In het begin proef je vooral mout en wat hop, maar op de achtergrond zweeft een licht zoetje. Spijssuggestie Aangezien de smaak niet bijzonder uitgesproken is past dit bier bij heel veel soorten gerechten.
Hertog Jan is eigendom van de Belgische biergigant Inbev, en bij Inbev in Nederland is Hertog Jan het goedkoopste A-merk, aldus Emonds. "Bud en Jupiler zijn omgerekend per liter duurder." Volgens Emonds heeft Inbev vanwege het grotere prijsbewustzijn van consumenten meer ingezet op Hertog Jan.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is tijdens de prestigieuze World Beer Awards – het WK voor bier – verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie 'World's Best Flavoured Wood Aged'.
De smaak is te omschrijven als licht zoet van limoen met karamel. Hertog Jan Weizen is een eigenzinnig tarwebier met een vleugje koriander en sinaasappelschil. Dit bier heeft een volmondige, frisse smaak met karaktervolle bittertonen. Hertog Jan Winterbier is een goudblond bier met een zeer fruitig aroma.
Hertog Jan Karakter is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 7.5%. Karakter wordt gebrouwen sinds 2004 en heeft een zoete smaak.
Het bier is goudgeel, opvallend helder en vloeit in het glas met een bescheiden krans dun schuim. Het heeft een heel subtiel aroma van wort. De smaak is flauw en moutachtig. Zoet domineert in de smaakindruk, met aan het randje van je tong een vreemd soort astringente bitterheid.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Laten we breed beginnen. Ondergistende bieren schenk je het beste uit in een hoog en smal glas, dat van boven net iets breder is dan de onderkant. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld pilseners. Bovengistende bieren komen het best tot hun recht in een bokaalvormig glas of een zogenaamde (trappisten)kelk.