Zo'n 30% bevalt in week 40. 76% bevalt tussen week 37 en 42 weken. Veel vaker lopen vrouwen een paar dagen “overtijd”. Men noemt het al snel overtijd, maar eigenlijk is hier geen sprake van.
De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
Volgens de data van Perined uit 2018 bevalt ruim 26000 (16.5 % van het totaal aantal zwangerschappen boven 22 weken) van de vrouwen tussen de 41 en 42 weken Hiervan start de bevalling bij ruim 18000 vrouwen (70%) spontaan.
20% van alle zwangeren, bevalt spontaan na de 41 weken zwangerschap. Bij 5% duurt dit langer dan 42 weken. Wanneer je voorbij 41 weken zwanger bent, noemen we dit naderende serotiniteit.
Thuis de vliezen breken
Maar wil je wel graag binnenkort ingeleid worden? Dan kun je samen met de verloskundige besluiten om thuis de vliezen te breken. Dit kan vanaf 40 weken en 6 dagen zwangerschap. En alleen als er geen complicaties zijn, er voldoende ontsluiting is en het hoofdje van de baby goed is ingedaald.
De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram. Wanneer lijkt de groei afwijkend?
Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 42 weken. Bent u langer dan 41 weken zwanger? Dan krijgt u vaak een of twee extra controles in het ziekenhuis. Samen met uw verloskundig hulpverlener bespreekt u wat voor u het beste is: een spontane bevalling afwachten of inleiden.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 42 weken. Ben je langer dan 41 weken zwanger? Dan krijg je vaak 1 of 2 extra controles in het ziekenhuis. Samen met je verloskundige of gynaecoloog bespreek je wat voor jou het beste is: een spontane bevalling afwachten of inleiden.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
In ongeveer 90-95% van de gevallen komt dit doordat de baby anders is gaan liggen of doordat de moeder het erg druk heeft gehad. Maar bij een klein deel werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed en kunnen er wel problemen ontstaan.
Hieruit bleek dat de meeste baby's tussen 1 uur 's nachts en 7 uur 's ochtends werden geboren, met als grootste piek om 4 uur.
De uitgerekende datum wordt aan het begin van je zwangerschap berekend en die ligt precies 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De kans dat je precies op deze dag bevalt is maar 5%.
Ga niet zitten wachten op die uitgerekende datum, slechts één op de 20 baby's wordt namelijk op de uitgerekende dag geboren.
Waarom zijn sommige baby's dikker dan anderen? Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van macrosomie, ofwel een baby met een hoog geboortegewicht. Genetisch bepaald: als jij of je partner erg zwaar werd geboren, is de kans groter dat dit ook voor jullie baby geldt.
'Een inleiding zonder medische noodzaak heeft meer risico's dan voordelen. ' Een inleiding is het kunstmatig opwekken van de bevalling met hormonen. Meestal is deze ingreep medisch gezien wenselijk.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
50% van de zwangerschappen duren langer dan 40 weken en het is dus heel gebruikelijk dat iemand 'over tijd loopt'. Is iemand langer dan 42 weken zwanger dan noemen we dat 'serotiniteit'. Serotiniteit komt voor bij maar 5% van de vrouwen.
Op basis van de termijnecho is je vermoedelijke bevaldatum vastgesteld. Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd.
Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet. Vrouwen omschrijven het als menstruatie achtige buikpijn. Vaak vooral onderin de buik.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Wanneer je tussen 41 en 42 weken nog zwanger bent, je goed voelt en het kindje het goed maakt in de baarmoeder, is het geen probleem om een spontane start van de bevalling af te wachten. Het is wel mogelijk om rond de 41 weken zwangerschap de kans op bevallen te vergroten door te strippen.