Begroetingen en ontmoeting zijn bij vrouwen onderling erg vriendelijk. Ze knuffelen en kussen elkaar. Het is gebruikelijk om langere tijd formeel te blijven tegenover mannen. Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn.
Vrouwen kussen en omarmen elkaar. Een man en vrouw zullen elkaar niet snel zoenen geven; dit gebeurt alleen in de modernere steden.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Wanneer u op visite gaat bij Turkse mensen dan wordt het enorm op prijs gesteld dat u uw schoenen uit doet. In Nederland geven wij vaak een hand of drie zoenen bij het ontmoeten van mensen. In Turkije kan het voor komen dat vrouwen een man geen hand of zoenen geeft bij een ontmoeting. Andersom kan dit natuurlijk ook.
Turken waarderen wel het gebruik van humor in de communicatie. Mimiek en gebaren zijn belangrijk in de Turkse communicatie. Turken houden minder afstand tot elkaar dan bij ons de gewoonte is. Oogcontact houden is belangrijk.
Het Turkse woord voor hallo is merhaba. Voor het woord merhaba is er geen onderscheid tussen de jij-vorm en de beleefdheidsvorm.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte.
In Turkije is onderhandelen een nationale sport. Je doet jezelf tekort als je er niet aan meedoet. Meestal kun je wel 40 procent van de prijs af praten. Maar in restaurants en grotere winkels is afdingen niet gebruikelijk.
Bekende Turken in Nederland
In eerste instantie betreft het voornamelijk schrijvers en topsporters, later ook politici, televisiepresentatoren, regisseurs en muzikanten.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed. Raki is een sterk alcoholische anijsdrank, die uit druiven wordt gedestilleerd.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Er wordt ook veel vers fruit gegeten zoals meloen, druiven en perziken. Baklava is een flinterdun gevuld deeg met walnoten of pistache. Halva of Helva is Turkse honing in blokjes met bijvoorbeeld kokos, sesamzaad of amandelen. Kabab tatlisi is pompoen in suiker gekookt met geschaafde noten.
Turksen is een mogelijke vorm, maar het is een ongebruikelijk woord. Turkse vrouwen heeft daarom de voorkeur.
Hand schudden, kussen en knuffelen
Dan geef je een hand en eventueel drie zoenen of een omhelzing. Ook als je iemand langere tijd niet hebt gezien kan het prettig zijn om elkaar uitgebreid te begroeten.
Één zoen, twee zoenen of toch drie! in elk land hebben ze andere tradities en gewoonten. Maar Nederland is één van de weinige landen waar we er drie geven.
Vrouwen en mannen moeten kleding dragen waarbij de schouders en knieën bedekt zijn. Vrouwen dienen ook nog een hoofddoek te dragen.
Hij is van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Almelo. Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen.
Wat voor taal wordt er gesproken in Turkije? In Turkije spreekt men Turks, dat door 77 miljoen mensen wereldwijd wordt gesproken. In Turkije spreekt ongeveer driekwart van de bevolking Turks met elkaar. De anderen spreken voornamelijk Koerdisch.
Gewoon als Nederlandse privé-persoon kunt u in Turkije onroerend goed kopen.
Is Turkije een duur land? De prijzen van basisproducten in Turkije zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.30 keer minder betalen om te winkelen in Turkije dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Turkije bereik van: 17 EUR (526 TRY) in Hostel tot 83 EUR (2,500 TRY) in 3 sterren hotel.
Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar voor een paar euro kun je heerlijk eten en ook accommodatie is niet duur. Reis je met openbaar vervoer en eet je voornamelijk bij lokale restaurants dan is een reis door Turkije zeker goed te doen met een klein budget! Turkije is sowieso een verrassende locatie.
In het Turks is hallo 'merhaba'. 'Selamun Aleykum' kun je ook zeggen.
hoi is Selam hallo is Merhaba goedendag is İyi günler succes!!!