Wanneer er veel druk op de buikwandbreuk komt te staan kan een deel van de buikinhoud naar buiten komen. Er zijn verschillende varianten van een buikwandbreuk: een navelbreuk, een bovenbuikbreuk, een liesbreuk of een littekenbreuk. Oorzaken kunnen zijn: veel hoesten, overgewicht of een zwangerschap.
Hoe ontstaat een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
In het kort: Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten.
Opgeblazen. In de ochtend opstaan met een strak lichaam en 's avonds voor het slapen gaan eindigen met een opgezette, opgeblazen buik. Het overkomt vooral veel vrouwen en het heeft te maken met de darmflora en de hormoonhuishouding van de vrouw.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Je herkent een spierscheuring aan: pijn die plotseling optreedt (die lijkt op een messteek of zweepslag); gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik, boven of onder de betreffende plek. blauwe verkleuring onder de betreffende plek (na enkele uren of dagen);
In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig. Als een breuk is vastgesteld, zal de chirurg met u bespreken hoe de breuk behandeld kan worden. Een buikwandbreuk wordt gevaarlijk wanneer de breukinhoud beklemd raakt in een nauwe breukpoort.
Voel waar in je buik de pijn zit. Buikpijn van stress of spanning zit vaak rondom je navel. Zit de pijn verder van je navel? Dan is de kans groter dat de pijn een lichamelijke oorzaak heeft.
Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegengesteld – (doods)angst. Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist 'unheimisch'. Je onderbuik weet of je onbevangen kan ZIJN of juist op je hoede.
Adem 5x rustig diep in naar de onderbuik zodat de buik opbolt en de bekkenbodem daalt. De buik- en bekkenbodemspieren zijn hierbij ontspannen. Adem vervolgens uit, zodat de buik weer inzakt en de bekkenbodem terugveert. Probeer daarbij de buik en de bekkenbodemspieren lichtjes mee aan te spannen.
Je bekkenbodemspieren worden steeds zwakker
Als je overmatige spanning in je buikspieren creëert door je buik in te houden, loop je waarschijnlijk de hele dag rond met spanning in je bekkenbodem. Dit kan leiden tot pijn in het bekken en lage rug, evenals seksuele disfunctie. Dus adem even diep in en langzaam uit.
Vermijd strakke kledingstukken die je buik benadrukken, zoals aansluitende jurken of strakke tops. Draag hoge taille broeken of rokken: Een hoge taille kan je onderbuik bedekken en je een slanker silhouet geven. Kies voor een stijlvolle hoge taille broek of rok en combineer deze met een shirt dat comfortabel voelt.
Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt. Lichte beweging is mogelijk maar pijnlijk.
Het is een doffe, zeurende en soms stekende pijn. Doordat gevoelszenuwtakjes zijn afgekneld kan een stukje van de huid op uw buik dat bij deze zenuw hoort ongevoelig zijn. Hierdoor voelt het stukje huid dof aan, alsof het niet van uzelf is en/of is het minder gevoelig.
Een breuk van de kop van de bovenarm (subcapitale humerusfractuur) ontstaat vaak door een val op de schouder of een val met uitgestrekte arm. In de meeste gevallen geneest zo'n breuk goed zonder chirurgisch ingrijpen. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest, de oefeningen doet en de adviezen opvolgt.
Hoe constateer je een hernia? Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI).
De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht.
Peulvruchten bevatten veel vezels waardoor de darmen heel hard moeten werken om deze te verteren. Hierdoor kan een opgezette buik ontstaan. Linzen zijn vaak makkelijker verteerbaar dan bonen. In het Paleo dieet maken we geen gebruik van peulvruchten.
Er zijn wel bepaalde spiertjes die de chaotische gassen op zijn plaats kunnen houden”, aldus De Looze. “Maar wanneer we eten of drinken komt het voor dat die spiertjes hun tonus lossen en alles uitzet. Scans bewijzen het zelfs: de darmen zijn op het einde van de dag meer uitgezet zijn dan 's morgens.
In veel gevallen is een opgeblazen buik niet direct reden tot paniek, omdat er doorgaans iets onschuldigs aan de hand is. Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt.