Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
Gebruikte frituuroliën en frituurvet inleveren? Als consument kan u uw steentje bijdragen aan de recyclage van uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten. Breng uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten naar het containerpark of ander inzamelpunt in uw buurt.
Wat mag je brengen? Gezond frituren betekent tijdig je frituurolie verversen. Gooi je gebruikte frituurolie echter niet weg in het riool of bij het restafval, maar lever het gratis in in een OlioBox.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Is er geen inzamelpunt voor frituurvet in de buurt? Dan kunnen frituurvet, (bak)olie en vette jus bij het restafval. Doe het dan ook in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen heel handig met een stukje keukenpapier. Gooi het keukenpapier daarna in de afvalbak. Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles. Tip: bewaar hiervoor de originele verpakking.
Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen. Zonnebloemolie wordt – samen met bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie – ook gebruikt in mengsels van olie, bijvoorbeeld slaolie of frituurolie.
Slaolie is een mengsel van meestal sojaolie en raapzaadolie. De samenstelling is wisselend, en daarmee ook de soorten onverzadigd vet die erin zitten. De smaak is meestal heel neutraal. Je kunt er in bakken en wokken of het voor een dressing gebruiken.
Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Sigarettenpeuken
De meesten van ons kennen rokers die hun sigarettenpeuken door het toilet spoelen. Sigarettenfilters bevatten een cocktail van schadelijke chemische ingrediënten, waaronder arseen, lood en nicotine die onze waterwegen vervuilen. En één sigarettenpeuk kan tot 1000 liter water verontreinigen.
Zowel soda als azijn zijn sterke natuurlijke middelen. De beste keuze is dus om ze samen in te zetten om een verstopping in uw afvoer of toilet te verhelpen.
Schoonmaakazijn kan kalkdeeltjes op lossen, maar bij verstoppingen gebruik je het samen met baking soda. Giet een kopje baking soda in de afvoer en daarna dezelfde hoeveelheid azijn.
Scherpe voorwerpen moeten goed verpakt worden in bijvoorbeeld krantenpapier of andere verpakkingen. Glas, aardewerk en andere breekbare zaken horen niet thuis in de afvalzak, maar op het recyclagepark. Gebruikte injectienaalden horen in een naaldcontainer en kan je kwijt op het recyclagepark.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.