Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
Gebruik een onkruidverdelger
Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree verwijder je snel en doeltreffend met een totale onkruidverdelger. Dit soort onkruidverdelgers is niet-selectief, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Je kan eventueel ook zelf een onkruidverdelger maken. Dit kan met een beetje water en een biologisch afbreekbare zeep. Kies hiervoor wel alleen biologisch afbreekbare zeep of een vaste zeep zonder fosfaten. Los wat van deze zeep op in water en klaar is kees.
Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Het hete water kan met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of handspuitbalk worden gesproeid.
Niemand zal ooit nog weten dat er een sticker heeft gezeten. Baking soda werkt als een razende tegen onkruid. Aangezien het een natuurlijk product is, kan het volledig veilig worden gebruikt en brengt het geen schade toe aan het milieu.
Sommige tuiniers gaan op zoek naar een goedkope onkruidverdelger en komen zo bij azijn terecht. 'Maar azijn inzetten tegen onkruid is geen goed idee', zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. 'Het is schadelijk voor de natuur. Borstelen, harken of heet water gebruiken zijn veel betere alternatieven.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Wieden of plukken.
Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.
Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen, waardoor de plant afsterft. Één keer water gieten is niet voldoende; pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Vooral eenjarig onkruid verwijder je gemakkelijk met de schoffel. Met een schoffel maak je het onkruid los uit de grond en maak je ook de grond zelf los. Doordat de grond los ligt, kan het onkruid niet wortelen en droogt het uit. Schoffel daarom het liefst bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft.
Schoonmaakazijn in de tuin is verboden
Insecten zullen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met schoonmaakazijn.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af. De voedingsstoffen in de bodem rondom het onkruid zijn dan in zoverre verbrand dat er niets meer kan groeien.
Schoonmaakmiddelen die binnenshuis gebruikt worden, zoals schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater, zijn niet toegelaten voor het bestrijden van onkruid. Ze lijken onschadelijk, maar buiten kunnen ze ongewenste effecten hebben.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij.
De Kinzo Garden onkruidbrander - 2000W - tot 650°C - hebben wij geselecteerd als beste onkruidverwijderaar door middel van het wegbranden van onkruid. Deze onkruidbrander is elektrisch en daarmee milieuvriendelijk. Ook werkt hij erg effectief doordat hij vlammen tot 650 graden kan afgeven.
Baksoda strooien op onkruid tussen de tegels zorgt dat de onkruidgroei sterk vermindert. Maak een spray van 1 eetlepel baksoda op 2 liter water en sproei dit over de algengroei. Spuit niet op het gras, want gras verbrandt hierdoor! De behandeling herhalen als de algen terugkomen.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
Azijn is een zuur en zuren hebben een proton waar ze vanaf willen. De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft.