Verlaat zelf de ruimte en ga naar buiten. Blus de batterij niet met water. De batterij kan daarop heftig reageren waarbij niet alleen brandbare gassen vrij komen, maar ook gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
In sommige gevallen kan de gelekte batterij schade aan de printplaat veroorzaken en zal je toestel niet meer werken. In dat geval kan je het toestel binnenbrengen bij een Recupel inzamelpunt en de batterij bij een Bebat inzamelpunt.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Lekkende batterijen
De chemische stoffen die vrijkomen uit een lekkende batterij kunnen schadelijk zijn. Met name de vloeistof in alkalinebatterijen en zink-koolstofbatterijen kan bijtend zijn. Lithiumbatterijen en nikkel-metaalhydridebatterijen lekken niet snel.
Volledig onderdompelen van het apparaat of de accu in een bak water is de simpelste manier om een brandende Li-Ion accu te doven.
Helaas kunnen accu's onder bepaalde omstandigheden exploderen. Bij een geladen accu is dat omdat alle opgeslagen energie in één keer vrij komt zoals bijvoorbeeld wanneer een gevallen stuk gereedschap volle sluiting veroorzaakt. Bij het laden van een loodzwavelzuuraccu wordt het explosieve knalgas gevormd.
Welke brandblusser voor lithium-batterij? Er zijn heel soorten brandblussers die geschikt zijn voor het blussen van branden op basis van brandklasse B en dus ook geschikt zijn om een brandende lithium-batterij te blussen. Er zijn twee opties die wij aanraden: schuimbrandblussers of lithium batterij brandblussers.
Maak batterijen of batterijpacks nooit zelf open
Maak batterijen of batterijpacks ook nooit zelf open. De kans is aanwezig dat de batterij gaat branden of zelfs zal exploderen.
Borstel alle losse corrosie weg. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid citroensap aan op het contact en borstel het in. De gelekte kaliumhydroxide is basisch, dus het zuur in het citroensap helpt om de oplossing te neutraliseren. Blijf deze stap herhalen totdat al het uitgelopen materiaal verwijderd is.
De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!
Als er scheurtjes op de behuizing van de accu zitten, is dat niet erg. Maar je weet niet wat er binnenin zit en je wilt geen schade op de batterij. Als batterijen opladen, zetten ze uit, dan kan het gaan scheuren, het kan gaan het lekken en heb je de kans dat de accu in de fik vliegt.
De AA en AAA batterijen hebben een gemiddelde brandduur van 200 uur. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de batterij. Het kan dus meer of minder branduren zijn. De ronde platte batterij heeft een gemiddelde brandduur van 80 uur.
Batterijen kunnen slecht tegen (extreme) warmte. Sterker nog, het kan voor oververhitting zorgen en de batterij kan zelfs openbarsten. Bovendien is de kans aanwezig dat er chemische stoffen en ontvlambare gassen vrijkomen.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Als de plus- en minpool van een batterij rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting. Elektrische stroom volgt de weg van de minste weerstand. Wanneer de twee polen contact maken, zal de stroom hierlangs meteen een uitgang zoeken.
De productie van de accu's voor elektrische machines en apparaten is net als voor elektrische auto's erg vervuilend. Bij de productie van een accupakket voor een elektrische auto wordt 9 ton meer CO2 uitgestoten dan voor een conventionele auto (bron: ANWB).
Laad je smartphone regelmatig op. Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt.
Invloed op batterijen
In het eerste geval leidt dat tot lekkage als gevolg van schade aan de beschermlaag. Wij adviseren u de batterijen onmiddellijk weg te gooien nadat ze in contact hebben gestaan met water om te voorkomen dat ze defecten veroorzaken aan de cellen en eventuele apparaten waarin ze gebruikt worden.
Blus de batterij niet met water. De batterij kan daar heftig op reageren, waarbij niet alleen brandbare gassen vrij komen, maar ook gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen? Feit. Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij of oplader.
Diepontlading gebeurt wanneer de accu door zelfontlading een bepaald bodemniveau bereikt en hierdoor onherstelbaar beschadigt. Het gevolg hiervan is dat de accu niet meer opgeladen kan worden en dus onbruikbaar is.
Als een knoopbatterij niet in de maag, maar in de slokdarm vast komt te zitten, kunnen kinderen er namelijk aan overlijden. "De batterij moet er zo snel mogelijk uit. Als dat binnen twee uur lukt, dan heb je geluk. Maar als die er langer in zit, dan is er schade, ernstige schade, en soms overlijden kinderen eraan."
Een accu is net zo veilig als een elk ander apparaat dat is goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Als ze goed zijn geïnstalleerd, zullen ze niet snel brand veroorzaken. Maar als er eenmaal brand is, brengen ze wel extra risico met zich mee. Dit is niet de stroom van de accu's.
De ideale verblijfplaats voor een thuisbatterij is koel en ruim, zoals een garage of technische ruimte. Je hebt ook heel wat plaats nodig: reken op de afmeting van een grote diepvries. Sommige types, zoals de Tesla Powerwall, kun je zowel binnen als buiten installeren.
In periodes dat een huishouden te weinig stroom overhoudt aan de zonnepanelen, wordt dat normaal gesproken vanuit het stroomnet gehaald. Maar de thuisbatterij kan op zo'n moment de eerder opgeslagen stroom afstaan. "De batterij kan je softwarematig instellen zodat hij kan opladen of ontladen.