Vanouds werd deze zaal aangeduid als de 'Groote Zaal' en ook wel als de 'Loterijzaal'. Oorspronkelijk is de zaal een uitbreiding van een onder graaf Floris IV van Holland begonnen paleis. Door graaf Willem II van Holland werd aan de westzijde van dat paleis een Grote Zaal opgericht.
Het Binnenhof is een van oorsprong middeleeuws gebouwencomplex. Aan het Binnenhof zijn de Tweede en Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken gevestigd. Ook de ministerraad en de Raad van State vergaderden in gebouwen aan het Binnenhof.
Het grondgebied waarop het Binnenhof zou worden gebouwd werd in 1229 gekocht door de graaf van Holland, Floris IV. Het Binnenhof werd pas uitgebreid toen zijn zoon Willem II aan de macht kwam. Hij bouwde een muur om het donjon heen en liet ook een Gevangenpoort bouwen.
Het bezoekerscentrum van het Binnenhof organiseert een rondleiding door de Ridderzaal en de Eerste en/of Tweede Kamer. De rondleiding begint met een introductievideo over de geschiedenis van het Nederlandse parlement en de parlementsgebouwen. Het is verstandig om van tevoren te reserveren.
In 2021 werd gestart met een grootscheepse renovatie van het Binnenhof. De stad Den Haag dankt haar ontstaan aan het Binnenhof, dat in de loop van de eeuwen zorgde voor een aanwas van bestuurders en werklieden, die zich in de nabijheid vestigden. Het wordt gerekend tot de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten.
Let op. Het Binnenhof is altijd vrij toegankelijk voor publiek, met uitzondering van bijzondere gelegenheden, zoals Prinsjesdag. De gegevens zijn het laatst gecontroleerd op 19 mei 2023. Deze informatie is vrijblijvend en onder voorbehoud van wijzigingen.
De Abdijkerk is het oudste gebouw van Den Haag, nog ouder dan de, in dezelfde stijl gebouwde, Ridderzaal. De Abdijkerk is gebouwd in een overgangsstijl van de Romaanse en Gotische stijl.
Geschiedenis Buitenhof 20
Mutters Jr. Het werd gebouwd als restaurant Des Deux Villes (zoals nu nog op de gevel te lezen valt) bij het logement van De Twee Steden (Alkmaar en Enkhuizen). De smeedijzeren balkons werden gemaakt in de Weense Sezession-stijl. Vanaf 1935 vestigde zich hier de Cineac Buitenhof.
De zoon van Willem II, graaf Floris V, liet tegen het einde van de dertiende eeuw op het Binnenhof van het jachtslot de Ridder- zaal bouwen, die was bedoeld als ontvangst- en feestzaal. In de vijftiende eeuw hield Filips de Goede hier bijeenkom- sten met de ridders van het Gulden Vlies.
2021-2028. In de zomer van 2021 is aangevangen met de grondige renovatie van de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer aan het Binnenhof. Dat heeft toenmalig minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) in overleg met de Eerste en Tweede Kamer bepaald. De renovatie gaat naar verwachting circa 7,5 jaar duren.
De Eerste Kamer is sinds 23 augustus 2021 gevestigd aan de Kazernestraat en aan het Lange Voorhout.
Rondleidingen Binnenhof en Staten Generaal
Alle rondleidingen beginnen op Hofweg 1. Wil je het Binnenhof bezoeken, of de Eerste of de Tweede Kamer, dan kan je kiezen uit de de volgende programma's: Film en bezoek Ridderzaal (+/- 45 min, € 5,- p.p.)
Hier woonden de stadhouders en het was de vergaderplaats van zowel de Staten van Holland als de Staten-Generaal. Het Binnenhof was aantrekkelijk omdat het niet in een van de grote steden lag. Zo konden de afgevaardigden op min of meer neutraal terrein vergaderen.
Tussen 1906 en 1936 diende het huidige Pathé Buitenhof als hotel 'De Twee Steden'. Wat nu het Pathé Café is, is in 1904 ontworpen door Johan Mutters en was het restaurant van hotel De Twee Steden.
Geschiedenis. Buitenhof begon als de opvolger van Het Capitool, een debat- en discussieprogramma dat sedert 1981 uitgezonden werd, eerst vanuit het gelijknamige theehuis in 's-Graveland, later vanuit Hilversum. De eerste uitzending was op 3 september 1995.
De Veemvloer, een prachtige ruimte onder DSP-groep in Werkgebouw Het Veem, is in seizoen 2018-2019 locatie van de programma's Buitenhof en VPRO met boeken. Onze prachtige locatie nu dus ook elke week op TV!
Vanaf de zeventiende eeuw werd 's-Gravenhage de naam die in officiële stukken werd gebruikt. Den Haag bleef in de omgangstaal gangbaar. Deze situatie duurde tot 1990. Toen besloot de gemeente bij de invoering van een nieuwe huisstijl voortaan de benaming Den Haag te hanteren.
In identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat echter 's-Gravenhage, nadat in 1990 een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen was afgewezen. De telefoondienst en de posterijen gebruiken eveneens 's-Gravenhage. De spoorwegen en wegbeheerders gebruiken de kortere naam Den Haag.
Den Haag is de oudste benaming. Die gaat terug op Die Haghe ('het omheinde terrein, jachtgebied'). Later dook de chiquere benaming des Graven hage op. De betekenis daarvan is 'het jachtgebied van de graaf'.
Het Rijksvastgoedbedrijf is als eigenaar en beheerder opdrachtgever van de renovatie. We werken daarbij samen met verschillende marktpartijen, zoals aannemers, architectenbureaus en adviesbureaus.
Een ridderzaal is een grote representatieve zaal van een kasteel of burcht. In deze zaal werden bijeenkomsten, vergaderingen en feesten gehouden.
De Ridderzaal op het Binnenhof is in de Middeleeuwen (13e eeuw) gebouwd. Oorspronkelijk als feestpaleis voor de grafelijke hof. Hiermee werd status uitgedrukt. Het maakt onderdeel uit van de oudste gebouwen van het Binnenhof en daarmee van Den Haag.