Er wordt gesproken van diefstal wanneer iemand een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, wegneemt, met het oogmerk het goed zich wederrechtelijk toe te eigenen.
Diefstal is een in het strafrecht als misdrijf aangemerkt delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. Voorbeelden zijn zakkenrollerij, kunstroof en struikroverij. Wie zich schuldig maakt aan diefstal wordt een dief genoemd, een vrouwelijke dief is een dievegge.
Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
Voor een eenvoudige diefstal kan een maximale straf worden opgelegd van 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal € 20.000. Strafrechters hanteren hun eigen oriëntatiepunten bij het bepalen van de straf: de zogeheten LOVS-oriëntatiepunten.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Er zal gekeken moeten worden of er bijvoorbeeld camerabeelden zijn van de diefstal, is er DNA van de verdachte aangetroffen op het gestolen goed of zijn er meer getuigen die het verhaal van de persoon die aangifte heeft gedaan, bevestigen.
“Die boete kan oplopen tot 350 euro en wordt ofwel ter plaatse – hetzij met de kaart hetzij via de qr-code – ofwel binnen de 15 dagen betaald. Gebeurt dat niet, dan volgt er vanuit het parket systematisch een dagvaarding en komt de winkeldief voor de rechtbank.
Wanneer een winkeldief op heterdaad wordt betrapt, belt u de politie via 112. Terwijl de politie onderweg is, start u zelf de aangifte via politie.nl/winkeldiefstal. De politie ontvangt alle gegevens direct online. Samen controleren wij de aangifte en plaatst u een digitale handtekening.
Bij eenvoudige diefstal moet gedacht worden aan lichte vormen van diefstal zoals diefstal van een telefoon. Als er sprake is van een bijkomstige omstandigheid zoals diefstal met braak of diefstal door twee of meer personen wordt gesproken van een gekwalificeerde diefstal (artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht).
Onder de grootste groepen jongeren met een migratieachtergrond is in 2022 het aantal verdachten nog steeds het hoogst onder jongeren met een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond (45,50 per 1.000 jongeren) en met 17,7 per 1.000 het laagst onder jongeren met een Turkse migratieachtergrond (Centraal Bureau voor ...
Wat is diefstal? De juridische term van diefstal is "gewone diefstal". De wet stelt dat hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, schuldig is aan diefstal.
Winkeldief herkennen
Overdreven vriendelijkheid. Onhandig gedrag. Doelloos rondlopen. Geen aandacht voor producten maar voor omgeving.
Ook als je niet verzekerd bent, is het zinvol om aangifte te doen, want met jouw aangifte kan de politie een onderzoek starten naar de diefstal. In jouw aangifte staat nuttige informatie over de gestolen spullen en de omstandigheden. Zonder deze informatie kan de politie moeilijk een onderzoek starten.
Straffen flessentrekkerij
De straf op flessentrekkerij kan bestaan uit een werkstraf maar zeker ook uit gevangenisstraf. Dit hangt onder andere af van de omvang van de zaak. Wanneer u vaker dit strafbare feit heeft gepleegd, dan wordt er in de regel een zwaardere straf opgelegd (recidivist).
Als u de persoon heeft kunnen aanhouden belt u 112 en doet u aangifte bij de agent wanneer deze is gearriveerd. Als de dader is vertrokken moet u aangifte doen op het politiebureau. U kunt hiervoor het landelijk aangifteformulier gebruiken. Via de site van de SDU kunt u ook een set doordrukformulieren bestellen.
Buitengerechtelijke afdoening van winkeldiefstal
De Officier van Justitie zal na het politieverhoor overleg plegen met de politie over de gang van zaken van het verhoor. Na het politieverhoor kan de Officier van Justitie besluiten de winkeldiefstal buitengerechtelijk af te doen.
Bij misdrijven waar volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf op staat (bijvoorbeeld winkeldiefstal): 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking; danwel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
55% van de winkels geeft aan op maandbasis met winkeldiefstal te maken te hebben. Hiervan wordt 16% één keer in de week geconfronteerd met winkeldiefstal, 14% iedere dag, 12% één keer per maand, 7.5% twee keer per week en 5% meerdere keren per dag.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad (als u ouder bent dan 12 jaar). Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.