Heb je veel last van blaren, dan kun je overwegen om je kwetsbare plekken in te smeren met vaseline of Gehwohl. Dat vermindert de wrijving. Ook kun je preventief de zogenaamde 2de huid blarenpleisters plakken of met sporttape je kritieke plekken afplakken.
ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product. dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
Je kunt met een blaar prima kilometers maken, mits je 'm goed behandelt. De pijn kan het wandelplezier wegnemen, maar door de blaar goed af te plakken, moet de pijn afnemen. Blarenpleisters zorgen namelijk voor een soort tweede huid die de blaar beschermt.
Blaren genezen meestal vanzelf of na de behandeling van de blaar. Uiteindelijk zal het wondkorstje loslaten en zal er nieuwe huid over de wond groeien. Afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar kan dit enkele dagen tot weken duren.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
Ontstaan blaren
Een blaar ontstaat door langdurige wrijving op de huid. Dit kan veroorzaakt worden door intensief sporten (denk aan de langeafstand-wandelaars tijdens de vierdaagse), maar ook door het dragen van verkeerde schoenen of sokken. Zo kunnen te ruime of te krappe schoenen gaan schuren rondom de voet.
Wanneer een blaar infecteert, kleurt het vocht in de wond geel. Bovendien krijgt de huid rond de blaar een rode tint. In dat geval is het beter om de ontstoken blaar open te prikken en de overtollige huid weg te knippen met een goed ontsmette schaar. Zo kan je het gele vocht verwijderen en de wonde proper houden.
druk het vocht met een steriel gaasje vanuit het centrum naar de opengeprikte plaatsen aan de rand en dep het weggevloeide vocht weg; ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidene of povidon-jood; dek de huid af met een wondpleister of gaasje.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Spoel je blaar met schoon water. Dep de blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje. Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel. Verzorg de blaar één à twee keer per dag totdat je merkt dat de huid weer dichtgroeit.
Ja, je kunt een blarenpleister op een open blaar plakken. Zorg ervoor dat je de blaar van tevoren goed ontsmet om infecties te voorkomen. Als de wond schoon en droog is dan kun je er veilig een pleister op plakken.
Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren. Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsvindt. Dat veroorzaakt druk, pijn en een blaar onder je voet of tussen je tenen.
Gesloten blaar: als je blaar gesloten is, dan kun je deze het beste gesloten laten. Doordat de blaar dicht is, is het wondje goed beschermd tegen vuil. Uiteindelijk droogt de blaar vanzelf langzaam in. Je kunt de wond wel afdekken met een pleister.
Een blaar of blein (in België) (Latijn: bulla) is een holte in of onder de opperhuid, waarin vocht zit. In de efflorescentieleer van de dermatologie worden blaren onderscheiden van vesikels: vesikels zijn kleiner dan 1 cm, blaren groter. Dit onderscheid kan helpen om ziektes te herkennen.
Bij wrijving laat uw opperhuid (bovenste laag huid) los en ontstaat een holte tussen uw opperhuid en lederhuid (de huidlaag onder de opperhuid). Die holte vult zich met vocht waardoor er een blaasje kan ontstaan.
Je kunt een blarenpleister gerust een aantal dagen tot een week laten zitten, totdat de huid volledig hersteld is. Hoe eerder je een blarenpleister op een blaar aanbrengt, hoe sneller het herstel.
De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen.
Gebruik geen zeep om je voeten te wassen; hiervan wordt de huid weker. Zorg voor goede sokken: ze mogen niet te groot zijn en niet te klein, naadloos zijn en hiel- en teenbescherming bieden. Ook moeten ze het vocht van de voet goed af kunnen voeren.
Was je handen grondig en maak met een dunne steriele naald een klein gaatje in de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit het gaatje. Haal het vel NIET weg maar ontsmet de wonde en overplak ze met een Compeed- of andere tweede huidpleister.
De hechting van de pleisters is zeer goed. Onze blaarpleisters blijven tot wel 48 uur goed vastzitten en zijn ook waterbestendig. Douchen met pleisters is dus geen enkel probleem.
De constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperhuid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen. Er ontstaat dan een blaar met weefselvloeistof erin. Deze vloeistof vormt een kussentje op de wond om zichzelf te beschermen tegen nog meer druk.
Prik blaren altijd door, vanwege de onderliggende oorzaak zullen de blaren de neiging hebben om steeds groter te worden, waardoor er ook grotere wonden ontstaan; Week korsten met olie, een vette zalf of tijdens de badbeurt en haal deze weg.
We adviseren om je blarenpleister in ieder geval te verwisselen wanneer deze vervuild is door vloeistoffen, vuil of water, bijvoorbeeld na het douchen.