Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Met een nicotinetest kunt u vaststellen of iemand de laatste dagen heeft gerookt. De test meet de hoeveelheid cotinine, een afbraakproduct van nicotine, en toont dus het gebruik van tabaksmiddelen aan. Na het roken van een sigaret is cotinine nog twee tot vier dagen in het lichaam aanwezig.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
De schadelijke stoffen in E-sigaretten zijn onder meer nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Nicotine is zoals bekend heel verslavend. Hierdoor zijn gebruikers geneigd steeds hogere concentraties nicotine te gebruiken, waardoor de mate van verslaving alleen maar toeneemt.
Roken én e-sigaret gebruiken is extra slecht
Het gebruik van de e-sigaret gecombineerd met de gewone sigaret is heel erg slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt mensen die de e-sigaret én de sigaret roken, meer nicotine in hun lichaam kunnen krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn.
Algemeen. Matig alcoholgebruik vergroot de kans op ziektes zoals kanker. Matig cannabisgebruik (hasj of wiet) is schadelijk voor de longen omdat het vaak gerookt wordt. Als cannabis wordt gegeten of met behulp van een vaporizer geconsumeerd wordt geeft het nauwelijks lichamelijke schade.
Die stof kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Nicotine heeft een negatief effect op de hersenontwikkeling en is bovendien zeer verslavend. Er zijn talrijke aanwijzingen dat de vape een opstap is naar de tabakssigaret.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking.
Tot slot is vapen een stuk goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Ook dit weegt sterk mee voor jongeren. Als ouder kun je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld de uitgaven van je kind inzichtelijk te maken.
De tandarts ziet of je rookt door de aanwezigheid van een bruine verkleuring. In sommige gevallen zien de tanden er zelfs zwart uit. Het zijn vooral de sigaren die voor een hardnekkige verkleuring zorgen.
In de periode dat je rookt kunnen ontsteking onderhuids gewoon door gaan ook al voel je er niets van en kan de tandarts het niet zien. Daardoor openbaart parodontitis zich wel vaker pas na het stoppen met roken.
Vapes, e-sigaretten gekoppeld aan een hoger risico op tandbederf volgens verschillende studies. De 'Vapers' hebben een groter risico op cariës (gaatjes).
Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen (Djordjevic e.a., 2000). Een pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.
Het roken via een vaporizer is niet schadelijk (voor zover we weten) voor de longen en niet kankerverwekkend. De cannabis wordt namelijk niet verbrand zoals bij roken maar het wordt verhit waardoor de THC er uit verdampt. Als je de vaporizer goed afstelt komen er geen kankerverwekkende stoffen vrij.
– Met een wegwerp vape van 600 puffs staat ongeveer gelijk aan 30 sigaretten. Een wegwerp vape van 800 puffs staat ongeveer gelijk aan 40 sigaretten.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Is VAPE 16+? - Minimumleeftijd voor vapes - § 10 lid 1 van de Jeugdbeschermingswet ( JuSchG ) regelt dat kinderen en jongeren geen nicotinehoudende producten mogen kopen of consumeren. Dit geldt ook voor vaporizers of vapes. E-sigaretten en e-shisha's mogen pas legaal gerookt worden vanaf 18 jaar.
Praat met je kind over vapen
Leg uit waarom je niet wil dat je kind gaat vapen. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet dat het verslaafd raakt aan nicotine. En laat je kind ook nadenken over hoe het zal reageren als het een keer een vape aangeboden krijgt.
Maak een handdoek nat en rol hem op tot een worst. Leg hem in de kier onder de deur en zorg ervoor dat de handdoek de kier helemaal afdekt. Open het raam en rook uit het raam waardoor het grootste deel van de rook naar buiten gaat.
Regels bij verkoop van vapes
Bij de verkoop van vapes en e-liquids gelden dezelfde regels als bij de verkoop van tabak en rookwaren. U mag vapes bijvoorbeeld niet verkopen aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Houd ook rekening met het reclameverbod en het uitstalverbod.
Mensen tussen 18 en 29 jaar roken relatief het vaakst. Het minst wordt er gerookt onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar.
Stoppen met vapen
Je bloeddruk wordt namelijk lager en je krijgt weer meer zuurstof in je bloed. Daarnaast heeft stoppen met vapen ook een positief effect op je cholesterolgehalte. Roken, en dus ook vapen, stompt je zintuigen af.
In 2018 gebruikte 3,1% van de Nederlandse volwassenen de e-sigaret wel eens en 4,3% van de Nederlandse volwassenen was een voormalige (wel eens) e-sigaret gebruiker. Van de scholieren tussen 12 en 16 jaar in 2017 heeft 27,5% ooit een e-sigaret gebruikt en van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar 44%.