' Een staking is een krachtig wapen, benadrukt hij. 'In principe kan iedereen op elk moment het werk neerleggen, maar juist de inzet door een vakbond als CNV kan de staking succesvol maken.
Kan ik als niet-lid ook staken? Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond.
Staken is een recht
Als er gestaakt wordt in jouw bedrijf, laat de FNV dat weten aan de werkgever, namens alle medewerkers in het bedrijf. Dus ook namens jou. Je hoeft niet te overleggen, toestemming te vragen of een vrije dag op te nemen. Staken is gewoon een recht.
[2] Een staking wordt overigens al snel als onrechtmatig aangemerkt als de staking personen treft met een bijzondere kwetsbaarheid (bijvoorbeeld gehandicapten, bejaarden of andere zorgbehoevenden) en de actie gevaar zou opleveren voor de geestelijke of lichamelijke gezondheid van deze personen.
Tegenwoordig mag iedereen in Nederland staken, vertelt Kösters. "Dat is op Europees niveau geregeld." Maar een rechter mag de staking wel verbieden. "Dit gebeurt als de staking niet op tijd is aangekondigd, er nog andere onderhandeltactieken over zijn of wanneer de gevolgen groter zijn dan het doel van de staking."
Werknemers mogen staken en dus (tijdelijk) hun werk neerleggen volgens het stakingsrecht. Het collectief actierecht is vastgelegd in artikel 6:4 van het Europees Sociaal Handvest. Het kan werknemers dus niet verboden worden om te staken.
Voor dag 1 tot 5 van de staking krijgen ze 85 procent van een vooraf bepaald normbedrag, daarna 115 procent. In 2023 is dat normbedrag 81,93 euro. Het netto tarief voor de 1e dagen ligt dus op circa 70 euro per dag, na dag 6 stijgt het naar 94 euro per dag.
Staken in je eentje mag ook al niet. Er moet altijd sprake zijn van een 'collectieve actie'. In je eentje een vuurtje stoken voor de deur van je kantoor en met een megafoon roepen dat je meer geld wil, is dus redelijk kansloos.
Er start ook weleens een staking zonder dat de vakbonden daarbij betrokken zijn. Een spontane actie van de werknemers, omdat ze het zat zijn. Niemand heeft in zo een geval recht op een stakingsuitkering. Wij adviseren altijd zo snel mogelijk je vakbond te informeren als er een spontane staking is.
In ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging moet de werknemer die wil staken zelf het initiatief nemen en zijn werkgever op de hoogte brengen. Zo kan je die werkdag als onbezoldigde stakingsdag registreren. Een voorafgaande verwittiging volstaat, maar je kan dit als werkgever niet opeisen.
je mag een staking niet verbieden. werknemers mogen niet onder druk worden gezet om toch te werken. je mag individuele werknemers niet benadelen of ontslaan, omdat ze deelnemen aan de collectieve acties.
Kan een werknemer ontslagen worden vanwege zijn deelname aan de staking? De deelname aan een staking op zich is geen reden tot ontslag. Het recht om te staken is een recht dat op zich niet foutief is en enkel leidt tot de schorsing (en niet tot de beëindiging) van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst[1].
Bij een wilde staking van korte duur is de werkgever verplicht om werkwilligen door te betalen. Zulke acties liggen in de risicosfeer van de werkgever. De werkwilligen moeten zich wel als zodanig laten registreren en zich buiten de actie houden (zij mogen dus niet achter de schermen meewerken aan de actie).
Staken is grondrecht
Dit recht is verankerd in het Europees Sociaal Handvest, evenals andere sociale grondrechten zoals het recht op veilige arbeidsomstandigheden en het recht op redelijke arbeidstijden. Het recht op collectieve actie is een uitvloeisel van het recht op collectief onderhandelen.
Heeft staken financiële gevolgen? Wie staakt, heeft geen recht op salaris. Als je één dag — d.w.z. meer dan een halve dag — staakt, dan verlies je 1/360 van je brutojaarsalaris. Staak je een halve dag — d.w.z. van meer dan een uur tot een halve dag — dan verlies je 1/720 van je brutojaarsalaris.
Geen uitkering voor minder dan 1 dag staken
Voor stakingen die korter dan 1 dag duren, krijg je geen uitkering. Tenzij je tijdens het conflict al in totaal over 1 dag geen uitkering hebt ontvangen.
Voor donderdag 16 maart 2023 tot en met vrijdag 24 maart 2023 zijn er geen landelijke stakingen in het regionale streekvervoer gepland. Als de vakbonden geen akkoord bereiken dan volgen er vanaf woensdag 29 maart 2023 en donderdag 30 maart 2023 weer landelijke stakingen in het streekvervoer.
Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto's. Staking is dan ook een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico's zijn dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is nog wel aantrekkelijk.
Geen absoluut recht
Toch is het stakingsrecht niet absoluut. Het is namelijk niet zo dat werknemers zomaar zonder gevolgen voor onbepaalde tijd hun werk kunnen neerleggen, vertelt Houweling: “Als je heel lang gaat staken, kan een werkgever ervoor kiezen het loon niet meer uit te keren.
De werknemers kunnen maar tijdelijk werkloos worden gesteld voor een volledige arbeidsdag zoals bepaald in het arbeidsreglement. Het is dus niet mogelijk de werknemers tijdelijk werkloos te stellen voor een halve dag indien zij normaal een hele dag werken.
In principe hebben werknemers die staken geen recht op loon. Werknemers schorten hun verplichting om te werken tijdens een staking op, waardoor zij hun aanspraak op loon verliezen.
Er is sprake van een wilde i.p.v. georganiseerde staking, als de staking het initiatief is van de medewerkers zelf, zonder dat de werknemersvereniging de staking mede organiseert (ondersteunt). Bij een wilde staking kan de werkgever gehouden zijn het loon door te betalen van medewerkers die wel (willen) werken.
Per dag krijg je een stakingsvergoeding van € 40 of € 200 per week als je voltijds werkt en de helft als je halftijds werkt. Vanaf de tweede, vijfde en negende week van de staking verhoogt de vergoeding. Om aanspraak te maken op de stakingsvergoeding moet je wel zes maanden lid zijn.
Werknemers die deelnemen aan de staking noemt men stakers. Een werknemer die niet deelneemt aan een staking, heet werkwillige.
Daarmee behoort Nederland Europees gezien tot de middenmoot. Van de 26 landen waarvan ETUI cijfers heeft, voornamelijk EU-lidstaten, staken Cyprus en Frankrijk verreweg het meest. Per duizend werknemers gaan hier respectievelijk jaarlijks 251 en 135 werkdagen verloren.