Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling. Het eten kan op een gegeven moment een manier worden om met dingen om te gaan.
In het algemeen geldt, hoe minder calorieën je eet, hoe sneller je afvalt. Met het crash dieet zou je tot wel 5 kilo per week kunnen verliezen.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Door te snel afvallen belast je je lijf en kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Je kunt tot 3 kilo per week verliezen door koolhydraatarm te eten. Vervang pasta, rijst, brood en producten met suiker door gezonde koolhydraatarme voeding: groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees.
Wat veroorzaakt die drang? Het deel van de hersenen dat instaat voor je geheugen, plezier en beloning is mede verantwoordelijk voor deze eetdrang. Een ontregeling van bepaalde hormonen, zoals onder andere leptine (verzadigingshormoon) en serotonine, kan een oorzaak zijn van deze hongerbuien.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Als het aantal calorieën dat je lichaam kan verteren is binnengekomen, kun je er zelf voor kiezen om die laatste avondsnack te laten liggen of niet. Het heeft dus niets met het tijdstip te maken. Je lichaam gaat namelijk ook in de avond door met het verbranden van energie, zelfs tijdens het slapen.
Het is belangrijk dat je bewust wordt waarom je altijd honger hebt. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
Drink dan doorheen de dag genoeg water.
Water zorgt al voor een voller gevoel, waardoor je minder trek zult hebben en dus minder eet. Daarnaast houdt het regelmatig drinken van water je spijsvertering op gang. (Te veel) water drinken direct na het eten, is dan weer niet zo goed.
Eet van kleinere borden. Dan schep je automatisch al minder op. Denk ook aan wát je op je bord legt: neem flink wat groente, rauwkost of salade en verspreid dat over het bord. Dan blijft er ook minder ruimte over voor etenswaren waar je niet zo veel van hoeft te eten.
Het eten van voedsel met veel volume en weinig calorieën kan helpen om eerder een vol gevoel te krijgen. Denk aan waterrijke en vezelrijke voedingsmiddelen als soep, groenten en vers fruit. Deze helpen je sneller vol te zitten met minder calorieën.
Vezels zorgen voor een vol gevoel
Zo doe je dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij je lunch. En zorg iedere dag voor minimaal 2 porties fruit, volkoren producten en een handje noten of studentenhaver.
Zorg goed voor je lichaam
Als je uitgerust bent en regelmatig een pauze neemt, kun je veel beter omgaan met stress en emoties. Ook frisse buitenlucht en sporten helpen hierbij. Zorg voor een gezond eetpatroon: eet zo puur en onbewerkt mogelijk, drie maaltijden per dag en voldoende van alle voedingstoffen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.