Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden.
Sociaal gedrag
Maar vaak zijn de signalen veel subtieler. Welk gedrag vertonen katten die echt tot elkaars groep behoren en die je dus vriendjes kunt noemen? Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen.
Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen. Leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer.
Het kan enkele dagen tot weken duren voor je kat en kitten het goed met elkaar kunnen vinden. Merk je dat het ondanks alle moeite toch niet zo wil vlotten tussen hen? Zylkene helpt je kat beter om te gaan met nieuwe situaties. Vraag ernaar bij je dierenarts!
Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar. Een kitten plaatsen bij een oude kat raden we af omdat zelfs als het goed gaat – en de oudere kat de kitten accepteert – ze tegenovergestelde behoeftes hebben.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Katten die schrikken – vooral onzekere katten – blazen, zowel naar mensen als naar andere katten. Katten kunnen bovendien blazen als je ze ergens aanraakt waar ze pijn hebben. Er zijn katten die blazen voordat ze gaan overgeven. In al deze gevallen kan een kat ook grommen, met name als de angst of de pijn erg hevig is.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Afhankelijk van de katten kan het enkele dagen tot maanden duren voordat ze aan elkaar gewend zijn. De gouden regel voor het creëren van een harmonieuze relatie is “langzaam is snel en snel is langzaam”.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Het is lastig te voorspellen of je kat een nieuwe kat in huis zal accepteren. Katten, als soort, zijn tijdens het proces van domesticatie in zekere mate wel sociaal flexibeler geworden. Toch zijn er individueel nog behoorlijke verschillen in het gemak waarmee ze andere katten accepteren.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Zelfs als de katten al maanden of jaren vreedzaam samen in één huishouden leven, kunnen er onverwacht territoriale gevechten plaatsvinden. Katten zijn namelijk niet zo vergevingsgezind. De spanning en stress die ze ervaren van elkaars aanwezigheid bouwt alleen maar op.
Als katten andere bevriende katten tegenkomen begroeten ze elkaar door langs elkaar te wrijven met het lichaam en zo ontstaat er een soort groepsgeur, de geuren van beide katten mengen zich. Als je kat langs je benen wrijft doet hij hetzelfde als bij katten waarmee hij bevriend is: geuren uitwisselen.
Zelfs katten die voortdurend met elkaar vechten kunnen na het wegvallen van hun rivaal gedragsveranderingen tonen, die erop duiden dat ze hun maatje missen.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Er is onvoldoende aandacht voor beide katten
Dat betekent dat hij moet kunnen jagen en spelen, klimmen en klauteren, naar buiten moet kunnen kijken en bijvoorbeeld genoeg eten en drinken heeft. Je zult je aandacht wat beter moeten verdelen tussen de oude en de nieuwe kat.
Katten kunnen elkaar gezelschap houden, speelkameraadjes worden en elkaars leven een stuk interessanter maken wanneer ze elkaar mogen. Die kans is het grootst wanneer de katten sociaal zijn, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en langzaam aan elkaar hebben kunnen wennen in een katvriendelijke woonruimte.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Leid beide katten tijdens die eerste ontmoetingen zoveel mogelijk af door ze iets lekkers (of een knuffel) te geven. In een later stadium kun je ook met de nieuwkomer / kitten spelen, voor de eerste ontmoetingen is dat te druk. Voorkom dat ze naar elkaar toe rennen.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.