Een undecime (van Latijn: undecimus, de elfde) is in de muziektheorie het interval in een diatonische toonladder tussen een eerste toon en de daarboven liggende elfde. Een undecime omvat tien toonafstanden, en is een samengesteld interval opgebouwd uit een kwart plus een rein octaaf.
(Lat. séptimus = zevende; séptem = zeven). Zevende toon van de toonladder; interval van zeven tonen.
(muziek) de negende diatonische toon van de grondtoon uit gerekend, gelijk aan een octaaf plus een kleine (kleine none) of een grote seconde (grote none); 2. in de r. -k. liturgie de laatste van de vier kleine uren van het officie.
(m.), een geluid met een bepaalde omschreven gewaarwording van luidheid, toonhoogte en timbre, boven~, een trilling met een frequentie die het veelvoud is van de grondtoon.
Omdat er twaalf verschillende tonen zijn in de Westerse muziek, zijn er twaalf toonhoogtes waarop je kunt beginnen. De toon waarop je begint, heet de grondtoon. Hieronder vind je twee tabellen. In de eerste staat de majeur-toonladder, beginnend op de veel gebruikte grondtonen C, D, E, F, G en A.
In het rijtje A B C D E F G klinkt A het laagst, en G het hoogst. In het muzikale alfabet liggen de E en de F tegen elkaar aan, en ook de B en de C. Tussen die noten zitten halve toonafstanden. Tussen alle andere noten in het muzikale alfabet liggen hele toonafstanden.
De toonsoort moet je zien als de verzameling tonen waar het muziekstuk mee gemaakt is. Dit is dus eigenlijk de basis van het stuk. Eenvoudig gezegd: Wanneer je alle tonen die in het muziekstuk voorkomen op volgorde zet van laag naar hoog, heb je de toonladder die bij het muziekstuk hoort.
Het verlies van hoge tonen betekent allereerst dat de spraakverstaanbaarheid beperkt is. De waarneming van het geluidsniveau kan ook niet beperkt zijn, maar wel anders klinken. Het lijkt voor de betroffen personen alsof de mensen in hun omgeving 'mompelen'.
De Toonsoort A:
Dus staan er vooraan bij de muzieksleutel 3 kruizen, dan weet je vanaf nu dat het muziekstuk in de toonsoort A staat.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
De aanschafkosten van Toon®
Je bestelt Toon los voor € 275*, inclusief installatie.
Ga op Toon naar Menu > Instellingen > Software. Staat er achter de softwareversie een knop met Update? Dan is er een nieuwe softwareversie voor Toon beschikbaar.
Pas rond 1020 ontwierp de Italiaanse muziektheoreticus Guido van Arezzo de huidige muzieknotatie, waarbij de noten op lijnen staan die de hoogte aangeven. Guido voerde ook de gewoonte in om de noten uit te spreken als 'do-re-mi-fa-sol-la-ti'.
D-majeur is een veelgebruikte toonsoort voor vioolmuziek, omdat deze snaarinstrumenten voor onder andere deze toonsoort gunstig gestemd staan (g-d-a-e). Het is dus niet verwonderlijk dat heel wat vioolconcerto's of strijkkwartetten geschreven staan in deze toonsoort.
Bij de gelijkzwevende stemming zijn er eigenlijk maar 12 tonen waarmee muziek wordt gemaakt. Elk octaaf kun je volgens de theorie van gelijkzwevende stemming gelijkmatig verdelen in 12 halve tonen. Elke fret op de gitaar stelt een van deze 12 tonen voor en dat geldt ook voor elke pianotoets.
Toon werkt ook zonder het abonnement, maar je mist dan wel de slimme functies. Deze functies werken bijvoorbeeld alleen met het Toon abonnement: Weet precies wat je verbruiktMet Toon thermostaat zie je het energieverbruik per dag, week of maand. Of per apparaat met de Verspillingschecker.
Voor een goede werking van Toon heb je een internetverbinding via wifi nodig.
Beheer jouw totale energieverbruik eenvoudig met Toon. Je krijgt nu de eerste maand helemaal gratis. Daarna betaal je slechts € 4,50 per maand. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.
Met al die input bepalen je hersenen waar het geluid vandaan komt. Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
De A, ook la genoemd, is een van de stamtonen die een hele toonafstand hoger ligt dan de G (en een hele toon lager dan de B. In de reine stemming heeft het interval G – A de grootte 9:10 en het interval A – B de grootte 8:9.
met de klok mee na de Fis een kwint hoger is Cis. De toonladder van Cis krijgt dan 7 kruizen.