Wij raden aan om verse melk te gebruiken met een vetgehalte van 1,5 procent of 3,5 procent en deze op kamertemperatuur te brengen voordat u de melk aan de thee toevoegt. Een klein melkkannetje dat genoeg melk voor een hele theepot bevat, is hiervoor ideaal.
In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor halfvolle gepasteuriseerde melk (met een laag vetgehalte). Voor de klassieke smaak moet je echter volle gesteriliseerde melk gebruiken. De perfecte kop thee zal een donkere oranje-bruine kleur hebben eenmaal de melk eraan is toegevoegd en je geroerd hebt.
Waarom wordt thee eigenlijk met melk gedronken? De Britten zetten hun thee sterker dan gemiddeld. De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert.
Havermelk: koffie en thee
Het stoomt en schuimt over het algemeen beter dan andere vegan melksoorten en doordat het vrij dik is komt het in warme dranken goed tot zijn recht.
Chai betekent in het Indiaas thee en Latte is melk. Dus eigenlijk zou je ook het ook Chai latte kunnen noemen. Maar in Nederland kennen we het als Chai tea. Je kunt zelf heel eenvoudig een Chai Latte maken.
Gebruik altijd volle melk
Hoewel magere melk wel prima opschuimt, heeft het grote bellen en stijf en droog schuim. Dat willen we niet. Volle melk is romig en zacht en heeft na het opschuimen het microschuim dat je wil hebben.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Sojamelk, de klassieke melkvervanger
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk. Sojamelk scoort gemiddeld wat calorieën betreft en vormt een goede bron van eiwitten en calcium.
Zoute melkthee is samen met wodka de nationale drank van Mongolië. Deze thee wordt gemaakt van grote blokken theebladeren die men loshakt en vervolgens kookt. Voor het drinken gaat er een flinke scheut melk van schapen, kamelen, koeien, paarden, geiten, rendieren of jaks in.
Engelse melange/English breakfast
Dit mengsel bestaat uit verschillende theesoorten: Assam (een zwarte thee uit India), Ceylon (zwarte thee met citrus uit Sri Lanka) en zwarte thee uit Kenia. In de wat duurdere varianten wordt ook soms zwarte Keemun-thee uit China verwerkt.
Om een heerlijk kopje zwarte thee te zetten, is het belangrijk om water te gebruiken dat goed gekookt is en een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Gebruik een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk. Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Verse melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 °C). Dan zijn de schadelijke bacteriën dood, maar de smaak verandert nauwelijks. Houdbare melk wordt verhit tot ca. 138 °C (gesteriliseerd), om echt álle bacteriën te doden.
David Rio Tiger Spice Chai Latte XL
Met de David Rio Tiger Spice maak je supermakkelijk de lekkerste chai latte, gewoon thuis! Premium chaipoeder op basis van het originele Masala Chai recept. Dat wil zeggen: de perfecte combinatie van kaneel, kruidnagel, kardemom, gember en zwarte thee.
Vaak is de basis van de chai latte zwarte thee, melk en water. Kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat en venkel worden toegevoegd om de chai die typische kruidige smaak te geven.
Het is een variatie op de gewone chai latte, hieraan voeg je alleen nog een shot espresso toe. Je maakt het met chai thee, yes voor dit recept gebruik je gewoon een theezakje. Hierin zijn allerlei specerijen verwerkt die een lekkere chai-smaak geven: zoals kaneel, kruidnagel, kardemom, peper en gember.