Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Zijn je haren uitgevallen na een tijd van veel stress in je leven? Wacht dan 3 tot 6 maanden. Je haren groeien vaak vanzelf terug als de stress weer weg is.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat uw haren sneller groeien in de zomer. Volgens verschillende wetenschappers komt dit door een hogere aanmaak van vitamine D, doordat het haar meer zonlicht opvangt. Vitamine D is namelijk een belangrijk bestanddeel voor uw haargroei.
Bij normale haaruitval verlies je niet meer dan 120 haren per dag. Je krijgt geen kale plekken. Als je ouder wordt merk je dat je haar langzaam dunner wordt.
Stress, levensstijl, dieet, erfelijkheid, de omgeving, hormonale veranderingen en medische problemen kunnen allemaal bijdragen tot het uitvallen of dunner worden van het haar. Het is normaal voor mannen en vrouwen om dagelijks een kleine hoeveelheid haar te verliezen (ongeveer 100 haren).
Haaruitval door stress is zowel bij mannen als bij vrouwen een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Gelukkig is het ook een oorzaak waar je iets aan kunt doen. Als je van de stress af kunt komen, kan je haar ook weer gaan groeien.
Rond de leeftijd van 35 jaar heeft tot twee derde van de mannen een zekere mate van haaruitval, oplopend naar 85% rond de 50 jaar. Tekenen van kaalheid kunnen al optreden op jonge leeftijd, soms al in de tienerjaren.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden.
Na ongeveer een week is is de huid waarin de haartjes zijn getransplanteerd, helemaal genezen en is niet meer zichtbaar dat er in het gebied iets is gebeurd. Om goed te herstellen wordt u geadviseerd om geen zware lichamelijke handelingen uit te voeren gedurende de drie weken na de behandeling.
Zenuwbanen zorgen ervoor dat we voelen dat ons haar wordt aangeraakt als je er bijvoorbeeld met je handen doorheen gaat. De hele haar (wortel en schacht) is van binnen naar buiten opgebouwd uit merg, schors en een geschubde laag. Om de haarwortel ligt een wortelschede.
Silica, biotine en vitamine B kunnen haaruitval helpen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar als voedingssupplement en versterken niet alleen je haar, maar ook je nagels en bindweefsel. Door je haar de juiste zorg te bieden of extra aandacht te geven aan je haar kun je haaruitval bij vrouwen verminderen.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
De leeftijd waarop je haar dunner wordt en de snelheid waarin dit gebeurt is – net als bij haarvergrijzing – genetisch bepaald. Rond de leeftijd van 50 heeft ongeveer de helft van de mannen al wat haarverlies. Voor vrouwen begint haarverdunning meestal in of na de menopauze, rond de leeftijd van 50 à 60 jaar.
Het stresshormoon
Helaas zorgt dit hormoon ervoor dat je huid meer talg gaat produceren, ook je hoofdhuid krijgt hiermee te maken. En het is inmiddels wel duidelijk, een vette hoofdhuid zorgt voor vet haar. Ook stress kan je dus vet haar opleveren.
GOEDE VRAAG: HEEFT IEMAND DIE ZIJN HAAR VAAK WAST, ER MEER LAST VAN? Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen.
Abnormaal haarverlies
Als je meer dan 100 haren per dag verliest, wordt het abnormaal. We spreken dan van haaruitval (ook wel kaalheid genoemd). Kaalheid bij mannen en vrouwen is meestal erfelijk bepaald.
Normaal gesproken zou dus tachtig tot negentig procent van je haar aan het groeien moeten zijn, terwijl de rest in de rustfase verkeert. Verlies je nou meer dan honderdvijfentwintig haren per dag, dan zou er wel eens iets meer aan de hand kunnen zijn.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
Alleen de haren in de groeifase zullen duurzaam verwijderd kunnen worden. Ook wordt de haargroei beïnvloed door erfelijke aanleg, geslacht, leeftijd, ras, medicijngebruik en hormoonspiegels. Als de beharing extreme vormen aanneemt wordt er gesproken van overbeharing.
Door de vitamine D van de zon gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen.