De meeste dweilen en doekjes mogen op 90 graden gewassen worden. 90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd. Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen.
Dweil en schoonmaakdoekjes
Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.
De vloer dweilen doe je door een sopje te maken van schoonmaakmiddel en water. Doop de dweil in het sopje, wring 'm goed uit en poets de gehele vloer grondig. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.
Ja, het is mogelijk om deze in het wasmachine te wassen (tot 60 °C). Het volstaat de hoes van de mop te halen en deze in het wasmachine te steken.
Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen. Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een mop bestaat uit een stuk met daaraan gebundelde touwen of koorden die vrij van elkaar bewegen. Een dweil bestaat uit een stok met daaraan een wisser, al dan niet met een doek eromheen. Moppen worden gebruikt voor het volledig nat reinigen van oppervlakken, dweilen voor het bevochtigd of droog reinigen.
Ook voor het dweilen van de vloer komt wasmiddel perfect van pas. Je hebt hier slechts een heel klein scheutje, ongeveer één theelepel, voor nodig. Vul de rest van je dweilemmer met heet water, zoals je dat bij je normale schoonmaakmiddel voor de vloer ook zou doen.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt. Je kunt ook eerst de tegels voorbehandelen met azijn, door dit aangelengd met water op de tegels te spuiten.
Niet doen! Vooral niet op houten vloeren. Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
30 graden of kouder
De meeste was krijg je prima schoon op 30 graden, zeker als je een goede wasmachine hebt. Dankzij geavanceerde technologie kan bij veel Miele-wasmachines de temperatuur worden verlaagd tot 20 graden of zelfs koud.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
De Leifheit dweildoek is eenvoudig te uitwasbaar in de wasmachine op 40°. Daarna is de Leifheit vloerwisser direct weer klaar voor gebruik.
De oplossing? Dweil met koud water, met daarin een klein beetje allesreiniger. Zo wordt het evengoed schoon, maar dan zonder dat er zeepresten op de vloer blijven plakken.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Regelmatig tuinieren, dweilen of de keuken poetsen kan je leven redden. Nieuw onderzoek heeft onthuld dat wie vijf keer per week een halfuur aan huishoudelijke taakjes spendeert 28 procent minder kans heeft om vroegtijdig te sterven. Ook neemt de kans op een hartziekte met 20 procent af.
Dweil & schoonmaakdoek (katoen)
Vervangen: elke twee maanden.
Neem schuim en opgelost vuil op met de uitgewrongen, schone mop en spoel uit in de emmer met spoelwater. Goed uitwringen. Laat het oppervlak nu 20-30 minuten drogen. De vloer moet droog zijn voordat deze weer belast wordt.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.