De angel van de bij blijft in je huid hangen en gaat door met gif pompen. De bij zelf vliegt weg en gaat dood.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel. Bovendien kan het gaan ontsteken.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
“Meestal blijft bij wespensteken geen angel achter, maar als dat wel gebeurt, wrijf deze er dan uit. Dit kun je voorzichtig doen met een bankpas of iets scherps. Maar het allerbelangrijkste is koelen. Je lichaam reageert op het gif dat de wesp inspuit door een stof aan te maken.
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
Na een bijensteek bij de mens zal de angel van de bij in de de huid achterblijven, en nog ca 3 - 10 minuten blijven werken om het gif uit de gifblaas te werken. Men kan dan het best met de nagel of een scherp voorwerp de angel er snel afschrapen.
Een paar minuten later zie je het beter, want dan begint de huid eromheen op te zwellen en rood te worden. Deze plek kan ook heet aanvoelen en een brandende, zeurende pijn geven. De pijn neemt in de uren daarna af, maar de zwelling kan wel een aantal dagen tot een week aanhouden.
"De angel van de wesp blijft, in tegenstelling tot die van een bij, níét in je huid zitten. Je hoeft hem dus niet te gaan zoeken. Het gif trekt onmiddellijk in je huid, zuigen heeft geen nut, je krijgt het er niet meer uit."
Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden, met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan.
Wespen hebben een angel, waarmee ze gif in de huid kunnen spuiten. Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp, voel je direct een scherpe pijn op de plek van de steek.
Verwijder de angel door deze uit je huid te schrapen met je nagel of met de botte kant van een mes. Als je met een pincet of je vingers in de angel knijpt om deze eruit te trekken, knijp je onbedoeld meer gif in je huid. Was de plek van de steek en ontsmet deze met een ontsmettingsmiddel.
Het is van belang om snel de angel uit de huid te verwijderen. Bijen raken bij het steken hun angel kwijt en sterven later. De angel is te verwijderen door met een mes, nagel of een stukje papier over de huid te schrapen. Er mag absoluut niet geknepen worden.
Ouch: een bijensteek kan flink pijnlijk zijn. En in sommige gevallen is het zelfs gevaarlijk. Lees hier wat je moet doen bij een bijensteek.
Zwelling door een bijensteek kan enkele uren tot dagen aanhouden. Je kunt dus lange tijd rondlopen met een pijnlijke, dikke plek.
Als er sprake is van zeer veel wespensteken kan de wespenaanval fataal aflopen. De allergische reactie kan lokaal zijn: er is dan sprake van een veel groter gebied van roodheid en zwelling dan bij de toxische reactie alleen. Deze extra zwelling houdt ook langer aan dan anders.
De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt. Een bijensteek op de hals, gezicht, oren, oogleden en lippen geeft een grote zwelling. Een steek in of op de keel kan een zwelling veroorzaken die de luchtpijp dichtdrukt en verstikking kan veroorzaken.
Wespen, bijen en hommels
Wespen en hommels hebben een gladde angel en kunnen deze weer intrekken zodat ze nog een keer kunnen steken. Bijen kunnen maar 1 keer steken. De angel van een bij heeft weerhaakjes waardoor deze niet ingetrokken kan worden.
Waarom vliegen wespen achter je aan? Loop niet weg van wespen. Als je weg loopt, bestaat de kans dat de wesp je achtervolgt omdat je veel bewegingen maakt. De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent.
Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
"De wespen hangen sterk om je heen door de geur van eten en drinken. We komen er veel directer mee in aanraking dan bijvoorbeeld hommels of bijen, die blijven hun voedsel zoeken bij de bloemen. En zo'n wesp in je haar zorgt bij mensen geregeld voor een paniekreactie."
Let bij je kledingkeuze ook op dat het geen wijde mouwen heeft. Wespen kunnen hier makkelijk invliegen en zich vervolgens in het nauw gedreven voelen en je steken. Probeer die boze wesp dan nog maar eens uit je mouw te krijgen. Eigenlijk kun je het beste kleding dragen die je huid bedekken.
Niet doodslaan
Dat is echter juist niet zo'n goed idee. Er komt dan namelijk wat gif vrij uit de angel, wat ervoor zorgt dat andere wespen in de buurt agressiever reageren of zelfs op de geur afkomen. Slaat u toch een wesp dood, verwijder die dan meteen en maak het oppervlak schoon, zodat de geur zich niet verspreidt.
"In het gifzakje van een wesp zitten heel veel toxische eiwitten. Die werken op allerlei plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in je nieren en je lever, maar het gif kan ook neurologische klachten geven." zulke toxische reacties ontstaan volgens Oude Elberink niet door één maar minstens honderd steken.
Van alle bijen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Dit doen zij met hun angel die aan haar achterlijf bevestigd zit. Deze angel bestaat uit weerhaken, die blijft steken in de huid van het slachtoffer. Als de bij zich na de steek los probeert te trekken, scheurt de angel met de gifblaas los van haar achterlijf.
Wespen vallen aan met PLA1, maar bijen gebruiken PLA2. Twee enzymen met dezelfde werking en functie, maar ze zien er helemaal anders uit. Reageert jouw lichaam allergisch op wespen-PLA1, dan ben je niet allergisch aan bijen.