Pantoprazol en omeprazol zijn zogeheten protonpompremmers en worden door artsen voorgeschreven als de patiënt last heeft van maagklachten en reflux. Denk bijvoorbeeld aan veel brandend maagzuur, een maagzweer of een ontstoken slokdarm.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Voorbeelden hiervan zijn maalox en antagel.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Pantoprazol is wat effectiviteit en bijwerkingen betreft gelijkwaardig aan omeprazol. Tot nu toe blijkt de kans op interacties kleiner, maar de klinische relevantie hiervan is nog onduidelijk.
Pantozol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van maagklachten en reflux. Bij behandeling van maagklachten als gevolg NSAID-gebruik gaat de voorkeur uit naar behandeling met omeprazol, tenzij je clopidogrel gebruikt; dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen.
Heel vaak is het nodig om naast de pijnstillers of bloedverdunners een maagzuurremmer te slikken. Boven de 80 jaar geldt dat altijd, boven de 70 ook als men ooit een maagzweer heeft gehad. Boven de 60 worden maagzuurremmers voorgeschreven naast medicijnen als antidepressiva en middelen tegen botontkalking.
Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Kruidvat Maagzuurremmer Omeprazol 10 mg bevat als werkzame stof omeprazol. Het behoort tot de medicijnengroep die 'protonpompremmers' heet. Deze medicijnen werken door de hoeveelheid zuur die uw maag aanmaakt te verminderen.
Hoofdpijn, duizeligheid. Diarree, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, obstipatie, droge mond, buikpijn. Huiduitslag, exantheem, erupties, jeuk. Asthenie, vermoeidheid.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts. Pantoprazol (merknaam onder andere Pantozol en Pantomed) is een geneesmiddel uit de groep van de protonpompremmers.
Hoe lang mag je maagzuurremmers gebruiken? Als je maagzuurremmers bij de drogist koopt, moet deze je adviseren ze niet langer dan 14 dagen te slikken. Afhankelijk van je klachten kan de huisarts maagzuurremmers voorschrijven voor een langere periode om te voorkomen dat klachten terugkomen. Dat is niet voor niets.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat langdurig gebruik van een bepaalde type maagzuurremmers, zoals Omeprazol, dodelijke hart- en vaatziekten, chronische nierschade en maagkanker kan veroorzaken, zelfs wanneer je deze medicatie in lage dosering slikt.
Het hangt af van uw klachten hoelang u het moet gebruiken. Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om te voorkomen dat de zweer terugkomt.
Het maakt dus niet uit hoeveel keer per dag je een pijnstiller inneemt, de maagbeschermer hoeft maar een keer daags te worden ingenomen. Wanneer je stopt met het gebruik van de pijnstiller dan stop je ook met de maagbeschermer.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank. Stop niet met verschillende producten tegelijk. Probeer steeds een tijdje 1 product niet te nemen.
Artsen schrijven pantozol ook voor als maagbeschermer om te voorkomen dat je maagklachten krijgt door het gebruik van andere medicijnen, zoals NSAID's. Of je een maagbeschermer nodig hebt, is afhankelijk van de dosering van het andere medicijn. Artsen raden het aan bij mensen die een extra risico hebben op maagschade.
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
Een banaan bestaat vooral uit water, wat koolhydraten, suikers en vezels, en verder de vitamines en sporenelementen die hem zo gezond maken. Bananen worden zelfs geadviseerd als huismiddeltje tegen maagzuur.
Er zijn verschillende maagzuurremmers. Je hebt hele milde varianten die je gewoon in de drogist kan krijgen zoals het bekende merk Rennies. En je hebt de wat zwaardere en effectievere variant; de zogenaamde protonpompremmers. Dat zijn omeprazol, esomeprazol en pantozol.
Rennie is een maagzuurbinder met een lokale werking, direct en alleen in de maag.