Als de gestrafte zijn werkstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag
De maximale duur van de werkstraf is 240 uur. Dat staat gelijk aan vier maanden detentie.
Taakstraf voor lichte strafbare feiten
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen. Lees meer informatie over taakstraffen (Rechtspraak.nl).
De werkstraf is bewezen effectief: uit onderzoek blijkt dat daders met een werkstraf tot 47% minder vaak recidiveren dan kortgestrafte gedetineerden(Recidive na werkstraffen en na gevangenisstraffen, Tijdschrift voor Criminologie 2009). Voor zware delicten wordt de werkstraf niet als passend ervaren.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Ook alle veroordelingen door de kantonrechter tot een hechtenis (m.u.w. vervangende hechtenis), taakstraf, bijkomende straf (bijv. ontzegging van de rijbevoegdheid) of geldboete van meer dan € 100,00 worden geregistreerd op het strafblad.
600 uur, dat komt overeen met zo'n 78,9 volledige werkdagen (van 7,6 uur). Je betaalt als student enkel een solidariteitsbijdrage, die 2,71% van je brutoloon bedraagt.
In het bezwaarschrift en ter terechtzitting kan de advocaat namens de veroordeelde pleiten voor een omzetting van de taakstraf naar een geldboete.
Meestal duurt een taakstraf tussen de 20 en 120 uur. Het maximum is 240 uur. Hoe lang de taakstraf precies duurt hangt af van de ernst van het strafbare feit dat de jongere gepleegd heeft. De officier van justitie of de rechter bepaalt de duur van de taakstraf.
Een dag in de gevangenis kost zo'n 250 euro. Een dag werkstraf kost niet meer dan de helft. Volgens Bac zou gedacht kunnen worden aan voor elke 100 euro boete, één dag werken. Het plan is op dit moment niet uitvoerbaar: eerst is een wetswijziging nodig.
Er zijn beperkte mogelijkheden voor het uitvoeren van een werkstaf in het weekend. Overleg is mogelijk, maar uiteindelijk bepaalt de reclassering waar en wanneer u de werkstraf moet uitvoeren.
Als een Nederlandse rechter een gevangenisstraf oplegt, gaat het in de meeste gevallen om een korte gevangenisstraf. Zo duurt driekwart van de gevangenisstraffen maximaal zes maanden en twee derde duurt zelfs niet langer dan drie maanden.
Hebt u uw taakstraf niet helemaal uitgevoerd? Dan kan de taakstraf worden omgezet in vervangende hechtenis. U moet dan nog naar de gevangenis.
Bezwaar gegrond: taakstraf mag niet worden omgezet in vervangende detentie. De rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat een 27-jarige man uit Hoorn een nieuwe kans moet krijgen om binnen zes maanden zijn openstaande taakstraf te verrichten van 16 uur. Deze taakstraf mag tot die tijd niet worden vervangen door detentie ...
Wie niet komt opdagen of de taakstraf niet goed genoeg uitvoert, krijgt onverbiddelijk de rekening gepresenteerd: voor elke twee uur taakstraf die niet is uitgevoerd, staat maximaal een dag in de gevangenis.
In 90 procent van de bijna 70 duizend strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Bij 1 op de 10 volgde vrijspraak. In 2021 was de gevangenisstraf de meest opgelegde hoofdstraf (30 duizend zaken), gevolgd door de taakstraf (26 duizend) en geldboete (14 duizend).
Als voorwaarde geldt altijd dat de veroordeelde zich niet binnen de proeftijd opnieuw aan een strafbaar feit schuldig maakt. De proeftijd bedraagt in de meeste gevallen maximaal drie jaar.
De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor. De lengte van de arbeidsduur hangt af van de sector.
Een dag bestaat uit 24 uur. Deze 24 uur zijn verdeeld in 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag. 2.
De taakstraf is een straf voor minder zware misdrijven of misdrijven onder verzachtende omstandigheden. Tijdens de taakstraf, ook wel werkstraf genoemd, moet de gestrafte werk doen waarvoor hij niet wordt betaald. De rechter kan voor een strafbaar feit maximaal 240 uur taakstraf oftewel werkstraf opleggen.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Foutief strafblad laten verwijderen of corrigeren
Indien er foutieve informatie op de justitiële documentatie staat, dan kunt u altijd een verzoek doen om deze te informatie te rectificeren (artikel 22 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). Het moet dan wel gaan om objectieve fouten.