Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
De wolf, waarvan de hond afstamt, blaft niet. Wolven huilen en grommen alleen. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat mensen dit systeem van blaffen meestal ook begrijpen. Er zijn verschillende blaffen voor iedere soort situatie.
Communicatie Huilen, grommen, blaffen, keffen en janken worden allemaal als communicatiemiddel gebruikt. Door te blaffen of keffen, waarschuwt een wolf een ander; moeders waarschuwen hun welpen er bijvoorbeeld mee voor gevaar.
Als de wolf toch te dichtbij komt, kunt u luid praten en gebaren maken. Loop de wolf niet achterna en lok de wolf niet met eten of op een andere manier. Heeft u een hond bij u, houd deze dan aan de lijn.
Wolven vallen geen mensen aan, en ook geen honden als ze aangelijnd worden uitgelaten op de paden door hun baas. Wolven kunnen honden die hun territorium binnendringen wel aanvallen.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Soms duiken er zelfs veel kleinere rassen met een wolfachtige vacht op in die lijstjes, zoals de Zweedse vallhund (of Västgötaspets) en de shikoku inu. En er zijn zelfs auteurs die vinden dat de alombekende Duitse herder trekjes van een wolf heeft.
Wanneer die plots door stress de hoogte inschiet - wanneer een wolf in de buurt is - stoot de halsband een ultrasoon geluid uit, dat de wolf zou verjagen. In Frankrijk zweren verschillende schapenhouders bij deze halsband. Het gaat dan vaak om herders die hun kudde in grote open ruimtes laten grazen.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
De kans dat je in Nederland tijdens je wandeling een wolf tegenkomt, is niet zo heel groot. De schuwe dieren trekken zich overdag terug op een rustige plaats. Tot nu toe is de wolf een aantal keren in het oosten van Nederland gesignaleerd.
Wolven en mensen kunnen goed naast elkaar leven. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoed, vormen op voorhand geen bedreiging voor de mens. Omdat wolven schuwe dieren zijn, zullen ze mensen over het algemeen mijden.
Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Uit cijfers blijkt dat jaarlijks tussen veertig en zeventig honden aangevallen worden door wolven. In de helft van de gevallen overleefden de honden de aanval niet. Vorig jaar werden 38 honden aangevallen door grote roofdieren in Zweden waarvan 21 door wolven.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
"Nee, dat gaat niet. Gewoonweg omdat je in die situatie nooit zal komen. Wolven komen niet bij je snuffelen en kun je dus niet zomaar aanraken. Wat je wel kunt doen, is een filmpje of foto maken van het beest.
Beren in Nederland in het Holoceen
Uit dit overzicht blijkt dat de bruine beer gedurende vrijwel het gehele Holoceen in Nederland leefde. Hoewel zeldzaam, zijn er botten en tanden verspreid over het gehele land aangetroffen.
Waar slaapt een wolf? Een wolf leeft het gehele jaar, dag en nacht, buiten. Hij rust dan in het gras, onder de bomen of in de bosjes. Tijdens het paarseizoen verhuist de roedel naar een wolvenhol.
Het lerend vermogen van een wolf is uitstekend. Observatie is een van de meest belangrijke activiteiten die de wolf dagelijks doet. Hun optisch en analytisch vermogen is groot, dat is ondersteund met een fenomenaal ontwikkeld geurvermogen en gehoor, dat maakt de wolf een intelligent strategisch en tactisch slim dier.
De wolf is banger voor u
Ook in gebieden waar er veel leven wordt er daarom maar zeer zelden een mens aangevallen of gedood. Over het algemeen zal een wolf een mens alleen aanvallen als hij in het nauw gedreven wordt of wordt aangevallen. Dan zal hij zichzelf uit alle macht proberen te redden.
Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, houden wolven er een nachtelijke levenswijze op na. Door bejaging in het verleden zijn het schuchtere dieren geworden. Wolven kunnen zich snel, met een topsnelheid van zo'n 60 km per uur, over grote afstanden verplaatsen.
De hond is uitermate geschikt voor het bewaken van kuddes schapen en geiten. Lief voor het baasje en zijn gezin, maar agressief als er een wolf of een vreemde in de buurt komt.
De meest waarschijnlijke voorouder van de wolf is de Canis lepophagus, een kleine, Noord-Amerikaanse hondachtige met een smalle schedel uit het Mioceentijdperk, die ook de voorouder zou zijn van de coyote. Na het uitsterven van de zwaargebouwde Borophaginaefamilie ontwikkelde C.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!