Als het huurcontract niet geregistreerd is: kan de nieuwe eigenaar bij verkoop de huurder, die er minder dan 6 maanden woont, uit het huis zetten omdat hij niet gebonden is aan het huurcontract. Woont de huurder er langer dan 6 maanden, dan zal de verhuurder makkelijker een contract van 9 jaar kunnen opzeggen.
Bij de verhuur van een onroerend goed wordt er een huurcontract afgesloten tussen een eigenaar en een huurder. Het is verplicht om het huurcontract te laten registreren. Laat uw contract ofwel online via MyRent (externe link), ofwel per post registreren.
De laattijdige registratie van het huurcontract wordt bestraft met een boete die kan oplopen tot 25 Euro. Deze zal verschuldigd zijn door: de verhuurder als de verantwoordelijkheid voor de registratie bij hem ligt, de verhuurder en de huurder in geval van gedeelde verantwoordelijkheid voor de registratie.
LET OP: als de huurovereenkomst na twee maanden nog niet is geregistreerd, geldt er geen opzegtermijn of opzegvergoeding, en kan de huurder dus - zolang de huur niet is geregistreerd - op elk moment en zonder kosten de huur onmiddellijk beëindigen.
Waarom moet een huurcontract geregistreerd worden? Het registreren van een huurcontract verleent het huurcontract een 'vaste datum'. Dat wil zeggen dat niemand die datum nog kan betwisten en dat het contract 'bindend' is 'voor derde partijen'. Dat is belangrijk voor zowel de huurder en de verhuurder.
Het is juridisch mogelijk om de bewijslast in de huurovereenkomst bij de huurder te leggen. De huurder moet bewijzen dat hij zijn hoofdverblijf in de woning heeft. Als de verhuurder een redelijk vermoeden heeft dat de huurder de woning heeft onderverhuurd dan moet de huurder bewijzen dat hij er wel woont.
Het is niet zo dat je zonder contract geen rechten zou hebben. De meeste rechten (waaronder huurbescherming) zijn namelijk wettelijk vastgelegd. Wel moet je, om daar aanspraak op te kunnen maken, aantonen dat je desbetreffende woning of kamer huurt.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Een opzegging moet altijd per aangetekende brief of via een deurwaarder gebeuren. De huurder kan de huurovereenkomst zonder opgaaf van redenen opzeggen. De verhuurder kan de huurovereenkomst alleen opzeggen op grond van een of meer van de redenen die bij vijf redenen om de huurovereenkomst op te zeggen zijn genoemd.
Hoe kan je een huurder uitzetten? Wanneer je beslist om een huurder uit te zetten, kan je dat niet zomaar op eigen houtje doen. Enkel de Vrederechter kan een huurcontract ontbinden met een vonnis. Er zijn een aantal redenen waardoor de rechter tot deze beslissing kan komen.
De registratie van het huurcontract dat enkel bestemd is tot woning is gratis. Voor alle andere huurcontracten bedraagt het registratierecht voor het huurcontract 0,2% van de belastbare basis en 50 Euro voor de plaatsbeschrijving.
Vorderingen verjaren over het algemeen na twintig jaar nadat een vordering is ontstaan of opeisbaar is. Een vordering tot betaling van (achterstallige) huur verjaart echter al na vijf jaar. Een uitzondering hierop is indien door de rechter is vastgesteld dat de termijn langer is.
De registratie van het huurcontract levert de verhuurder een fiscaal voordeel op en bescherming voor het geval de huurder vertrekt. Deze vormt ook voor de huurder een waarborg: in geval van overdracht van de eigendom zal de nieuwe eigenaar het huurcontract moeten naleven.
Huurbescherming bij mondelinge afspraak
Mondelinge afspraken zijn ook geldig. Maar ze zijn wel moeilijker te bewijzen als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een verschil van mening met uw verhuurder. Het is daarom beter om de afspraken schriftelijk vast te leggen in een schriftelijk huurcontract.
Zelf opstellen is alleen aan te raden als je zelf voldoende juridische of contractuele kennis hebt. HuurrechtJuristen.nl rekent voor het opstellen van een huurcontract eenmalig € 250. Dit bedrag kun je uitsparen door zelf het contract op te stellen.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
In het huurcontract moet staan voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan. Dit kan een paar maanden zijn, maar ook één of twee jaar. Het maximum is twee jaar.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
De verhuurder mag de huur beëindigen wanneer er sprake is van geluidsoverlast. Als je hier niet mee akkoord gaat als huurder, kan de verhuurder het contract alleen stoppen via de rechter. Hier moet dan bewezen worden of er sprake is van geluidsoverlast en of dit geldig genoeg is voor de opzegging.
Een huurder eruit zetten bij verkoop van een woning is helaas niet mogelijk omdat een huurder huurbescherming heeft. Dit gaat zelfs zo ver dat dit ook geld wanneer er in het huurcontract staat dat de huurder akkoord gaat met beëindiging van de huur als de verhuurder de woning verkoopt.
De mondelinge huurovereenkomst is een huurcontract dat niet schriftelijk werd vastgelegd. Het is perfect geldig van zodra er een akkoord bestaat tussen de verhuurder en de huurder over het gebouw (of het meubilair) en de prijs (de huur). De mondelinge huurovereenkomst is echter verboden voor bepaalde huurcontracten.
Een mondelinge huurovereenkomst is toegestaan en geldig. Het is echter gebruikelijk en verstandig dat de verhuurder en huurder de onderlinge afspraken schriftelijk in een overeenkomst vastleggen. Met schriftelijke afspraken kunnen achteraf minder snel misverstanden ontstaan over wat je hebt afgesproken.
Er zijn geen regels in de wet opgenomen over het bewonen van een woning. Wettelijk gezien ben je dus niet verplicht om in een woning te wonen.