Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen. Daardoor voel je je fijn. Als het effect uitwerkt dan wil je meer van die gelukstofjes.
Als je regelmatig drinkt is je lichaam gewend aan alcohol en heeft zich hierop aangepast. Als je stopt moet je lichaam er dus aan wennen dat het geen alcohol meer krijgt. Deze verandering voel je door ontwenningsverschijnselen te krijgen. Hoe meer je drinkt hoe zwaarder de ontwenningsverschijnselen kunnen zijn.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Hoe kan je zelf stoppen met drinken? Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn.
Omgaan met trek of verlangen
Trek kun je gewoon uitzitten. Je zult dan merken dat de trek vanzelf weer overgaat. In plaats dat je je heftig gaat verzetten tegen de trek, kun je dus ook gewoon rustig wachten tot de trek vanzelf is verdwenen. Je kunt jezelf trainen in het uitzitten van trek.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Zoals het opruimen van een vervuild huis, de autosleutels verstoppen zodat iemand niet kan rijden, het afbellen van afspraken of werk als hij of zij zich heeft verslapen. Doe dat niet. Wat je er onbedoeld mee bereikt, is dat de alcoholist heel lang kan doorgaan met drinken.
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Wanneer de drinker stopt kan de lever zich weer na enkele weken herstellen.
Het stoppen of minderen met alcohol of andere drugs is niet altijd makkelijk. Een online zelfhulp is goede manier om direct zelf met je gebruik aan de slag te gaan. Een groot voordeel is dat je daar ook met andere mensen die aan het stoppen zijn contact kunt houden. Zo sta je er niet helemaal alleen voor.
Typische gedrag van een alcoholverslaafde: Ontkenning en leugens om de verslaving te verbergen. Te laat komen op afspraken / afspraken afzeggen om te kunnen drinken. Slechte concentratie en aandacht.
Meestal verdwijnen lichte onthoudingsverschijnselen na ongeveer een week.
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Je voelt je veel fitter en energieker.
In het begin kan je wel eens last hebben van sombere buien bij het stoppen met drinken, maar deze zijn na een maand meestal helemaal gepasseerd.
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Je bent een overmatige drinker wanneer je als man zijnde meer dan 21 glazen per week drinkt en als vrouw meer dan 14. Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS).
Ontstaan van verslaving
Alcoholverslaving kan ontstaan doordat mensen de positieve gevoelens, die dopamine en serotonine veroorzaken, steeds vaker opnieuw willen beleven en daarom steeds meer en vaker bier, wijn of sterke drank gaan drinken.
Nadelen en risico's als u regelmatig te veel alcohol drinkt
U kunt ook last krijgen van oprispingen, brandend maagzuur, diarree, dikker worden (overgewicht) of juist afvallen. U kunt een vitaminetekort krijgen, als u elke dag te veel alcohol drinkt en ook weinig of ongezond eet.
Maar je kunt Korsakov ook al oplopen voor je 50e, of als je vrouw bent. Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken.
Iemand met een verslaving kan liegen, manipulatief zijn en zijn drugsgebruik willen verbergen. Dat maakt omgaan met drugsgebruikers ingewikkeld voor jou als naaste. Als iemand liegt over zijn drugsgebruik, is het moeilijk om iemand te helpen, hij moet het eerst zelf willen.
De tekorten hebben ernstige consequenties, maar zijn eenvoudig te behandelen. De verschijnselen kunnen verminderen als u direct Thiamine toegediend krijgt. Natuurlijk helpt het ook om te stoppen met drinken. De adviesdosering Thiamine is 100 mg per dag tot tenminste zes maanden na het stoppen met drinken.
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt. Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op.