Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Google weet waar je naar zoekt
Maar wist je ook dat alles wat je opzoekt met diezelfde zoekmachine wordt opgeslagen? Dat doet het bedrijf op alle apparaten die je gebruikt. Die zijn ook per apparaat terug te vinden, of gekoppeld aan je Google-account.
Kies welke informatie u wilt weergeven
Klik onder 'Kiezen wat anderen te zien krijgen' op Ga naar 'Over mij'. Je kunt onder elk type informatie kiezen wie je informatie momenteel mag zien. Kies een van de volgende opties: Als je de informatie privé wilt maken, klik je op Alleen jij.
Bekijken waartoe een derde toegang heeft
Ga naar het gedeelte Beveiliging van je Google-account. Selecteer onder Apps van derden met accounttoegang de optie Toegang door derden beheren. Selecteer de app of service die je wilt bekijken.
Je hebt twee opties om meerdere account/ smartphones te koppelen. Je kan iemand aan je woning of kantoor toevoegen diegene heeft dan de meeste rechten, machtigingen en toegang tot alle apparaten in de app. Jij blijft wel altijd hoofdbeheerder van je eigen woning en de apparaten die erin zijn gekoppeld.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Wie je gegevens kan bekijken
Privé: alleen zichtbaar voor jou. Iedereen: zichtbaar voor iedereen. Mensen met wie je communiceert: zichtbaar voor mensen met wie je communiceert, bijvoorbeeld via Chat en gedeelde fotoalbums in Google Foto's. Je organisatie: zichtbaar voor iedereen in je organisatie, zoals werk of school.
Ga naar het Google formulier zoekresultaten verwijderen: klik hier voor het Google formulier. Selecteer het land waarin je woont. Vul de gevraagde gegevens in zoals je naam, e-mailadres, het webadres (URL) dat je uit zoekresultaten wilt verwijderen en de reden hiervan.
Ja, zolang u maar een sterk wachtwoord gebruikt en tweevoudige verificatie hebt ingesteld voor uw Facebook- of Google-account. Dat is veiliger dan de meeste alternatieven.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen. Wil je meer uit Google-apps halen op het werk of op school?
Privé browsen in Chrome
In de Incognitomodus in Google Chrome worden je browsegeschiedenis, cookies, sitegegevens of in formulieren ingevulde informatie niet opgeslagen. Je gedownloade bestanden en bladwijzers blijven wel behouden.
Als je Gmail gebruikt, heb je al een Google-account. Met een Google-account heb je kosteloos toegang tot Google-producten, zoals Drive, Documenten, Agenda en meer. Inloggen op je Google-account (of bij een Google-product):
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Een verwijderde pagina blijft vaak nog maandenlang vindbaar in de zoekresultaten wanneer je er specifiek op zoekt. Ook oude domeinnamen zijn soms na een jaar nog steeds vindbaar in de zoekresultaten.
Gegevens van bij Google ingelogde gebruikers verlopen standaard na 26 maanden. Als de Analytics-instelling Bewaring van gegevens is ingesteld op een periode die korter is dan 26 maanden, worden de gegevens van op Google ingelogde gebruikers bewaard voor die kortere termijn.
Mensen zoeken op Google
Tips voor de beste zoekresultaten op Google: Tik de naam tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "sophie de groot". Probeer ook voorletter en achternaam: "s. de groot". Voeg toe wat je weet over deze persoon, bijvoorbeeld woonplaats, club of bedrijf.
Google heeft een lijst met locatiegebaseerde services, waaronder: Google-locatienauwkeurigheid voor je Android-apparaat (ook wel Google-locatieservices genoemd): Hier vind je meer informatie over hoe je Locatienauwkeurigheid beheert voor een nauwkeurigere locatie van je telefoon.
Check ook even myactivity.google.com. Deze pagina houdt je zoekgedrag en aan Google-gelieerde activiteiten bij. Via 'activiteitsopties' op dezelfde pagina bepaal je wat Google wel en niet mag opslaan.
Via een Google-account krijg je toegang tot veel Google-producten. Met een Google-account kun je onder meer het volgende doen: E-mail sturen en ontvangen met Gmail. Je nieuwe favoriete video vinden op YouTube.
Om te beginnen is Google erg gebruiksvriendelijk en kan je het ook gebruiken als je niet veel van computers kent. Daarbij heeft Google ook allerlei handige toepassingen zoals Google Agenda, Hangouts of Foto's, die je kan gebruiken dankzij jouw Google account.