Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS. Het prijsverschil wordt verklaard doordat vleeskuikens in de keten bewerkt worden tot kipfilet.
Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
1800 kilo vlees
Een haan van een kilo levert zo'n 600 gram kippenvlees. Een krielkip levert per jaar 150 hanen. Als deze allemaal worden geslacht, heeft de boer of boerin jaarlijks 90 kilo vlees.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Schoon zonder onderpoten is het consumptiegewicht 2400 gram. Hiervan is 2000 gram vlees, en 400 gram botten. De ingewanden wegen 350 gram en veren, kop en onderpoten 400 gram.
De pluimveemarkt staat nog altijd onder druk. Door vogelgriep blijft het aanbod van pluimveevlees achter. Ondertussen blijft de vraag groot waardoor pluimveehouders hun hogere kosten voor voer- en energie tot nu toe goed wisten door te berekenen.
Slachtleeftijd. Beter Leven kippen zijn van een trager groeiend ras (geen plofkip) en gaan op latere leeftijd naar de slacht. Voor 2 sterren kip bedraagt die leeftijd 56 dagen. De kippen in de gangbare houderij gaan tussen de 35-42 dagen naar de slacht.
Hoeveel kost een kip? Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl.
Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen. Met andere woorden: de investering in de tijd rendeert op vlak van het geld dat u ermee bespaart.
' Op de tentoonstelling kan je ook de duurste kip ter wereld zien. De Seramakip is een kip die niet groter is dan een drankblikje. Het ras kreeg die naam omwille van de hoge prijs die je ervoor moet neertellen. Een kip kan bijna honderd euro kosten.
Als je een scharrelei in de winkel zou kopen voor 20 cent /stuk en je hebt drie kippen, dan zou je daar 150 € voor betalen. Je spaart 2 tot 3 vuilniszakken uit voor restafval, en je hebt de natuurlijke mest voor de tuin, ruw gerekend kunnen de baten van 3 kippen in 1 jaar tijd 160€ opleveren.
Zoals u in de bovenstaande overzichten kunt zien is het houden van kippen in vergelijking met andere huisdieren relatief goedkoop. En wanneer u het geld dat u bespaart omdat u geen eieren meer hoeft te kopen in uw berekening meeneemt, is het zelfs nog goedkoper.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
De prijs van een kip
Een typische, bruine 'huis-, tuin- en keukenkip' heb je al voor 5 tot 10 euro, en zelfs een meer bijzondere sierkip kan je vaak al voor minder dan 20 euro per stuk kopen.
Nederlandse slachterijen ontvangen normaliter zo'n 3,50 euro per kilo kipfilet en beuren nu tussen de 2,60 en 2,70 euro. Voor borstkappen beuren ze normaliter zo'n 2,20 euro en nu rond de 1,70 euro. Dat geven slachterijen aan. „De prijzen van Nederlandse borstkappen en filets weten wij niet veel van.
Vergeleken met het hoger geprijsde rundvlees waren varkens- en pluimveevlees altijd wat goedkoper. Daarnaast is er een ontwikkeling dat consumenten meer willen betalen voor producten met keurmerken zoals Beter Leven.
Over het algemeen zijn kippenvlees en varkensvlees het goedkoopst. Dus als jij vlees wil eten zonder teveel geld kwijt te zijn, dan kun je het beste voor deze soorten kiezen.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Zijn prijzen variëren tussen de 1.000 en 2.000 dollar per kip. Hij verkoopt de kippen ook aan onderzoekers en verzamelaars, maar de meeste klanten willen een ayam cemani nog altijd voor hun spirituele eigenschappen. "Negentig procent van de kopers wil ayam cemani's voor hun zwarte bloed," zegt hij.
Om een gezin van vier van eieren uit eigen tuin te kunnen voorzien, moet je minstens drie tot vier kippen houden. Wie ook af en toe de buren of vrienden blij wil maken met eieren, kan beter rond de zes kippen nemen.
Daarnaast trakteren ze je op overheerlijke en eerlijke eitjes. Sommigen kippenrassen kunnen lang heel goed leggen, andere stoppen er al vrij snel mee. Je kunt deze dan wegdoen en nieuwekopen, of je kunt ze laten oud worden zonder dat ze je nog op een eitje trakteren, die keuze kun je maken.
Een kip is de hele dag in de weer en heeft slechts een paar uur per dag vrij waarin zij niets 'moet'. En als ze niets moet, neemt ze een stofbad of zandbad en poetst ze haar verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. Ze voelt zich prettig als ze dit doet.
Moet ik een kippen-oppas regelen? Als u langer dan drie dagen weggaat, dan zult u de hulp van iemand moeten inschakelen die dagelijks controleert hoe het met uw kippen gaat en ze de nodige verzorging geeft.