De ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plantensoort behoort tot de bromeliafamilie.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Ananas werkt bloeddrukverlagend
Ananas is een goede bron van het mineraal kalium. Kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Is ananas slecht voor de nieren? Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Naast dat voldoende water ervoor zorgt dat de afvalstoffen uit je lichaam zullen verdwijnen, is het ook goed voor je hart. Moeite met genoeg water drinken? Begin er wel aan, naast dat het goed voor je is, zal het ook je seksleven verbeteren.
Is ananas gezond voor diabetici? De vrucht is ook goed voor mensen met diabetes en het veroorzaakt geen suikerdip. Dit komt doordat het stofje pectine in de vezels van de ananas ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ananas bevat het stofje thiamine.
Ananas bevat het belangrijke mineraal kalium, wat een bloeddrukverlagende werking kan hebben [2]. Verder is kalium betrokken bij het behouden en versterken van de spieren, en het beschermen van het brein.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Citrusfruit en sap
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevatten zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten. Het sap van deze vruchten heeft een soortgelijk effect.
Enkele tips: Lees de bijsluiter van geneesmiddelen of vraag raad aan je arts of apotheker voor je pompelmoessap aan je maaltijd toevoegt. Vraag advies aan je apotheker als je een medicijn wil pletten en mengen met vloeistof. Niet alle medicijnen laten dit toe.