Raketten hebben zoveel brandstof nodig om de zwaartekracht van de aarde te kunnen overwinnen. Pas als zij een snelheid van 28 000 km per uur bereiken, gaan zij snel genoeg om in een omloopbaan te kunnen komen. De meeste raketten bestaan uit twee of drie delen, trappen genaamd.
Er zijn veel verschillende soorten ballistische raketten. Over het algemeen hebben de raketten een groter bereik dan andere raketten en kruisvluchtwapens. Ballistische raketten met het grootste bereik (ICBM) halen wel 15.000 km.
Op 21 november 2021 scheerde de ruimtesonde Parker Solar Probe met een snelheid van 586.864 km/h langs de zon – 700 keer sneller dan een vliegtuig – en vestigde daarmee een nieuw record als het snelste door de mens gemaakte ruimtevaartuig ooit.
De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Nog eens twee uur later werd deze snelheid verhoogd naar 40.000 kilometer per uur, tien maal sneller dan een geweerkogel. De vlucht naar de man verliep vlekkeloos.
Die tikte vannacht een snelheid van 246.960 kilometer per uur aan. Met zo'n snelheid zou hij in tien minuten de aarde rond gaan. Dat is een record, maar het is nog niet eens zijn topsnelheid, want in 2024 haalt de Parker een snelheid van ruim 692.000 kilometer per uur, aldus de ruimtevaartorganisatie NASA.
Met deze snelheid is de sonde Parker Solar Probe het snelste object dat ooit door de mens is gemaakt.
De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!
Door de ruimte kan licht reizen met een snelheid van bijna 300 000 kilometer per seconde. Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden. Dus afhankelijk van het moment van lancering en de beschikbare brandstof, kan een bemande missie naar Mars binnen twee jaar zijn voltooid.
Aan een Caliber-raket, die de Russen ook veel gebruiken, hangt een prijskaartje van 6,1 miljoen. Andere mogelijkheden: een Iskander (2,8 miljoen), Onyx (1,2 miljoen), Kh-22 (0,9 miljoen) of een Totsjka-U (0,3 miljoen).
Om grote afstanden af te leggen, worden ballistische raketten normaal gesproken in een hoge sub-orbitale ruimtevlucht; voor intercontinentale raketten is de grootste hoogte (apogeum) die bereikt wordt tijdens vrije vlucht zo'n 1200 km.
Belangrijke lanceerbases
Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. Cape Canaveral Space Force Station (US Space Force) in de Verenigde Staten. Vandenberg Space Force Base (US Space Force) in de Verenigde Staten. Kosmodroom Plesetsk in Rusland.
“Perseverance zal met een snelheid van 20.000 kilometer per uur de atmosfeer binnendringen, maar hij moet het oppervlak van Mars raken met een snelheid van niet meer dan drie kilometer per uur.” Om te landen maakte Perseverance afgelopen donderdag gebruik van de 'sky crane' ('luchtkraan').
Snelheid is alles
Kort gezegd is een hypersonische raket elke raket die sneller gaat dan mach 5: vijf keer de snelheid van het geluid. De 'traditionele' ballistische raket, die in een grote boog wordt afgevuurd, kan deze snelheden ook al halen.
De jaarlijkse stralingsdosis in een week tijd ...
Een astronaut in het ISS (International Space Station) loopt gemiddeld een stralingsdosis van 5 mSv per week op, evenveel als wij op aarde in een heel jaar ontvangen.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar). De dichtstbijzijnde ster na onze zon, Proxima Centauri, is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd. Het centrum van ons sterrenstelsel, de melkweg, is ongeveer 28.000 lichtjaar weg.
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
De Falcon 9, tevens van SpaceX, kost volgens Business Insider per lancering 62 miljoen dollar. Maar om ruimtevaart commercieel te maken, moet dit uiteindelijk allemaal natuurlijk goedkoper.
'Een raket = honderd auto's'
Uit Amerikaanse berekeningen blijkt dat daarbij zo'n 336.500 kg CO2 is uitgestoten." Een gemiddelde benzine-personenauto in Nederland stoot per jaar zo'n 3.360 kg CO2 uit, uitgaande van 15.000 kilometer per jaar.