Het is vrij gemakkelijk om je telefoon te hacken. Een hacker kan phishing inzetten of bijvoorbeeld binnendringen als je je telefoon oplaadt via een publieke laadzuil. Wordt jouw telefoon gehackt, dan kan de crimineel achter de aanval de complete controle over je apparaat overnemen.
Maar in die tijd dat twee apparaten voor het eerst verbinden, kan een hacker de code van die beveiliging kraken. En dan heeft de hacker dus toegang tot alle bestanden en contacten die op je telefoon staan. Sterker nog, in het ergste geval kan de hacker zelfs je telefoon besturen en schadelijke software installeren.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Deze hackers kraken de beveiliging van computers, servers en netwerken voor persoonlijk (meestal financieel) gewin. De hacker kan de gegevens gebruiken om het slachtoffer af te persen. Black hat hackers kunnen opgedane kennis over zwakke plekken verkopen aan andere hackers, zodat die deze informatie kunnen misbruiken.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
In veel gevallen is het oogmerk van een hacker om daar geld mee te verdienen. Dat kan door schade te veroorzaken die vervolgens tegen betaling gerepareerd wordt (ransomware). Er kan ook gebruik worden gemaakt van malware, die data vernietigt of de toegang voor een ander doel misbruikt.
Als inloggen niet meer lukt, breng dan alle betrokken partijen op de hoogte. Dit kunnen al uw mailcontacten zijn, of bijvoorbeeld de webwinkel waar u het account had. Neem contact op met uw provider of maak gebruik van de helpfunctie van uw e-mailservice. Controleer uw computer op virussen, malware en keyloggers.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
Ook is het mogelijk een Android of iPhone te kraken, ook wel 'rooten' of 'jailbreaken' genoemd. Hiervoor is verbinding met een computer nodig. Stalkerware kan daardoor meer geavanceerde functies krijgen, zoals de microfoon of camera op afstand inschakelen of zichzelf verwijderen.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Als hackers kunnen binnendringen op jouw website, kunnen ze jouw site misbruiken, door bijvoorbeeld verborgen linkjes te plaatsen naar 'slechte' websites. Door het plaatsen van deze links kan jouw website dus afgestraft worden door Google en minder hoog scoren in de organische zoekresultaten.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Noord-Korea, Iran, China en Zuid-Korea vervolledigen de top vijf van landen die de meeste cyberaanvallen lieten uitvoeren. De aanvallen van de Russische staatsactoren worden volgens Microsoft ook steeds succesvoller. In 2020 bedroeg het slagingspercentage 21 procent, in 2021 zou dat 32 procent zijn.
Zo omschrijft de Van Dale een hacker als: "iemand die inbreekt in een computer om gegevens te achterhalen of te wijzigen, meestal met het doel de zwakke plekken aan te tonen".
Als je gevoelige foto's hebt genomen en deze alleen op je harde schijf bewaart, loop je nog steeds een risico. Hackers kunnen hier online wellicht een stuk lastiger bij, maar als iemand je laptop steelt, dan heb je nog steeds een probleem. In deze gevallen is het raadzaam om de foto's, net als in de cloud, te coderen.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Kunnen hackers toegang krijgen tot de camera van uw iPhone of iPad? Mocht u zich afvragen of hackers toegang kunnen verkrijgen tot uw Apple camera's, dan kunnen we vrij kort zijn. Het antwoord is ja. De naam die vaak wordt gebruikt voor het hacken van een (telefoon)camera is 'camfecting'.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.