U mag als samenwoners dus doen wat u wilt, zo vrij als u wilt of juist vol afspraken. Gaat u na ruim 20 jaar uit elkaar en is er in uw contract niets afgesproken over pensioen of alimentatie, dan hebt u als huisvrouw en opvoeder van de kinderen nergens recht op.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten.
In Nederland spreekt men over ongehuwd samenwonen (soms verkort tot samenwonen) wordt gesproken als partners zonder te zijn getrouwd een huishouden delen.
De eerste optie is samenwonen zonder samenlevingscontract. Bij deze vorm van samenwonen bent u niets aan elkaar verplicht en wordt er niets officieels vastgelegd of geregistreerd. Dat betekent dat u ook geen recht hebt op partneralimentatie of erfenisrecht heeft.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Samenwoners houden in principe allebei hun eigen inkomen en vermogen, tenzij ze anders vastleggen. Zonder afspraken op papier blijven jullie geldstromen gescheiden en zijn partners niet aansprakelijk voor elkaars schulden.
De verklaring over de burgerlijke staat bewijst dat u ongehuwd bent. U vraagt de verklaring aan in de gemeente waar u woont.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken over uit elkaar gaan? Vraag dan hulp aan een mediator. Een mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw ex-partner. De mediator neemt geen beslissingen.
De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner . Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat u dit goed uitzoekt.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.
Wens je de wettelijke samenwoonst te beëindigen, dan moet je dat eveneens bij de gemeente aangeven. Elke partner kan dit alléén melden, zonder verantwoording te geven. De andere partner wordt dan via de gemeente geïnformeerd, in principe via gerechtsdeurwaarder. Dit brengt wat kosten met zich mee.
Een apostille of legalisatie van een ongehuwdverklaring is maximaal 6 maanden geldig. Dat betekent dat de MVV binnen de geldigheidsduur van de apostille of legalisatie moet zijn aangevraagd. De termijn van 6 maanden gaat lopen vanaf de datum van afgifte van het document, en niet de legalisatiedatum.
Het geeft aan of je ongehuwd, gehuwd (getrouwd), gescheiden of verweduwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. Ongehuwd is een beetje een aparte categorie. Of je nou single bent, een relatie hebt, samenwoont, of zelfs een samenlevingscontract hebt: val je alsnog onder de burgerlijke staat 'ongehuwd'.
Niet-Nederlanders die in Nederland willen trouwen moeten een Verklaring geen schijnhuwelijk invullen. Dit kan bij de gemeente waar u wilt trouwen.
U woont samen met uw partner in dezelfde woning, maar u legt geen verklaring af van wettelijk samenwonen. In dit geval vormt u met uw partner een 'feitelijk gezin' en spreekt men van 'feitelijk samenwonen'.
Van degenen die tussen 2006 en 2011 op dezelfde leeftijd begonnen met samenwonen was 20 procent na vijf jaar gescheiden, van de samenwoners in de periode tussen 2011 en 2015 was na vijf jaar 23 procent niet meer bij elkaar. Bij mensen die op hun 28e gingen samenwonen, zijn de verschillen tussen de perioden kleiner.
Samenwonen is een gigantische stap in jullie relatie en behalve dat het alleen maar leuk en gezellig is, kan het ook best veel invloed hebben op je relatie. Ineens zie je álles van elkaar en dat betekent ook dat je slechte eigenschappen ineens zichtbaar worden.
Kosten verdelen: allebei de helft
Een relatief eenvoudige manier om de kosten te verdelen is door allebei de helft te betalen. Kostte het etentje € 100? Dan betalen zowel jij als je partner € 50. De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Bent u gehuwd of samenwonend, of voert u een gezamenlijke huishouding met een ander? Dan telt het gezamenlijke inkomen en het gezamenlijke vermogen van u en van uw partner. De gemeente vult uw (gezamenlijke) inkomen aan tot de bijstandsnorm die voor u gezamenlijk geldt.
Uw partner wordt uw 'toeslagpartner'. Dat betekent dat u samen toeslag krijgt. We tellen het inkomen en vermogen van uw partner voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden.