De nu geregistreerde moderne antidepressiva zijn de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's): fluvoxamine, fluoxetine, paroxetine, sertraline en citalopram, en de andere middelen: venlafaxine, trazodon, nefazodon, moclobemide, mianserine en mirtazapine.
Koplopers. Net als in voorgaande jaren staat de SSRI paroxetine op de eerste plaats binnen de antidepressiva. Dit geneesmiddel is met 1.619.000 voorschriften even vaak verstrekt als in 2003. Op de tweede plaats staat het TCA amitriptyline (645.000 voorschriften), gevolgd door de SSRI citalopram (622.000).
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
De veiligste antidepressiva zijn over het algemeen de SSRI's omdat die vaak goed worden verdragen. Een huisarts geeft SSRI's over het algemeen de voorkeur. Echter lijken TCA's weer effectiever te zijn bij mensen die last hebben van een ernstige depressie en die opgenomen zijn in een klinische voorziening.
Verschillende soorten antidepressiva
Omdat SSRI's over het algemeen de minste bijwerkingen opleveren zijn deze meestal eerste keus. SNRI's zoals Cymbalta en Efexor zijn vaak tweede keuze. In een ziekenhuiscontext wordt vaak sneller gekozen voor een TCA als tweede keuze.
Antidepressiva zijn vooral effectiever dan placebo bij patiënten met ernstiger vormen van een depressie. Het NHG raadt citalopram, escitalopram, fluoxetine of sertraline aan voor de behandeling van (jong)volwassenen met een depressie in de huisartsenpraktijk.
Iemand die op een avond veel speed, cocaïne of xtc gebruikt en daarnaast ook nog antidepressiva slikt, kan levensbedreigende dosissen van die drugs opstapelen in zijn lichaam. Wie antidepressiva voorgeschreven krijgt, gebruikt dus beter geen speed, cocaïne of xtc.
Sommige van de meest voorgeschreven medicijnen voor angst, depressie en slaapproblemen, die vaak gepaard gaan met onrust in het hoofd, zijn SSRI's (selectieve serotonineheropnameremmers), benzodiazepines, en tricyclische antidepressiva.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Citalopram vs sertraline vergelijken
Beide worden voorgeschreven bij depressie en angsten. Sertraline heeft als voordeel dat je er minder moe van wordt, citalopram daarentegen laat je maag en stoelgang meestal met rust (bron: https://www.drugs.com/compare/citalopram-vs-sertraline).
Er zijn twee typen moderne antidepressiva: SSRI'S en andere moderne antidepressiva. Meestal worden de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) gebruikt in tabletvorm. Citalopram, fluoxetine, paroxetine en sertraline zijn ook als drank beschikbaar.
Je kunt medicijnen tegen depressie of angst levenslang slikken. Voor sommige mensen is dat zelfs de beste keuze. Denk dus niet dat je uiteindelijk moet stoppen met je medicijnen tegen depressie of angst. Dat is een keuze, die afhangt van jouw persoonlijke situatie.
Ondanks het ontbreken van bewijs van werkzaamheid wordt het antidepressivum mirtazapine toegepast als behandeloptie bij slaapstoornissen.
Er waren geen significante verschillen in effectiviteit tussen de 3 SSRI's. Het aantal gerapporteerde bijwerkingen (inclusief seksuele bijwerkingen), uitvallers en medicatiewijzigingen verschilde ook niet significant.
Maar als er niet echt sprake is van een depressie of angststoornis, wordt de patiënt soms alleen maar zieker door het gebruik van antidepressiva. Hij of zij kan namelijk het gevoel van controle en invloed op het eigen leven verliezen.
Als een antidepressivum niet werkt, dan is het verstandig om het langzaam af te bouwen. 'Zomaar' slikken is natuurlijk nooit goed. Maar waarschijnlijk ben je niet 'zomaar' gestart, maar had je een goede reden om te starten met medicatie. Misschien had je ernstige klachten, zoals een ernstige depressie of angststoornis.
Langdurig gebruik van antidepressiva veroorzaakt geen schade aan uw hersenen. Antidepressiva kunnen uw stemming beïnvloeden, maar veranderen uw persoon- lijkheid niet.
Sertraline zorgt voor een betere stemming en het maakt u minder angstig. Hierdoor piekert u minder, slaapt u beter, bent u minder prikkelbaar, en trilt u minder.
Fluoxetine werkt het beste bij een gegeneraliseerde angststoornis en geeft de minste kans op terugval. Psychiater David Baldwin en zijn collega's trekken deze conclusie in BMJ na een meta-analyse van 27 gerandomiseerde klinische onderzoeken.
Middelen als fluoxetine (Prozac), cipramil (Citalopram) en paroxetine (Seroxat) kennen een standaard startdosering van 20 mg eenmaal per dag, voor escitalopram is dit 10 mg, voor sertraline (Zoloft) 50 mg, voor duloxetine (Cymbalta) 60 mg, voor venlafaxine (Efexor) 75 mg.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Daarom zou bij de behandeling het hele lichaam en dus ook de voedselinname, met name van de B-vitamines als foliumzuur en vitamine B12, in ogenschouw genomen moeten worden. Een B12-tekort kan het risico om een depressie te ontwikkelen, verhogen en dient daarom onmiddellijk te worden behandeld.