Wat wordt automatisch stopgezet na overlijden? Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet.
Kort na het overlijden heb je een akte van overlijden ontvangen. Instanties vragen hier vaak om. Stuur altijd een kopie op van de akte. De gemeente geeft het overlijden automatisch door aan overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Zo moet u aangifte van overlijden doen, de uitvaart organiseren en de administratie afwikkelen. Vul de vragen in en bekijk wat u moet regelen met de overheid en bij welke instantie u moet zijn. Ook ziet u wat automatisch in gang wordt gezet. En waar u wellicht recht op heeft.
Het abonnement wordt overgezet op naam van iemand anders (bijvoorbeeld van uzelf) en het telefoonnummer blijft in gebruik. Dit heet contractovername. Het telefoon abonnement overzetten naar prepaid. Het abonnement wordt gestopt, maar het telefoonnummer blijft in gebruik.
Gekoppeld aan telefoonnummer
Op dit moment is WhatsApp nog gekoppeld aan een telefoonnummer. Maar als de eigenaar van dat nummer komt te overlijden, blijft WhatsApp nog even actief en zien nabestaanden nog steeds de bijbehorende info en profielfoto.
Bij alle telefoonproviders hoeft geen rente betaald voor een telefoonabonnement inclusief toestel. Ondanks dat het om een lening gaat rekenen de providers 0% rente.
Regelen in de eerste week na het overlijden
Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
Een en/of rekening (gezamenlijke betaalrekening of gezamenlijke spaarrekening) loopt na het overlijden gewoon door. Wij blokkeren de betaalrekening of spaarrekening niet. De overgebleven rekeninghouder kan deze gewoon blijven gebruiken.
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Wel wordt de weduwe/ weduwnaar (als die er is) of de kinderen van de overledene door de broers/zussen gecondoleerd. Nabestaanden die op hetzelfde niveau staan (dezelfde familiegraad hebben of hetzelfde soort vrienden zijn) condoleren elkaar niet met een verlies.
De uitvaartverzorger doet de overlijdensaangifte. Het Stadsloket waar de aangifte is gedaan meldt het overlijden daarna aan de diverse afdelingen binnen de gemeente zoals Belastingen en Zorg. Ook instanties als het UWV, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en het pensioenfonds worden op de hoogte gesteld.
De burgerlijke stand verstrekt vervolgens de akte van overlijden. Dit is een uittreksel uit het overlijdensregister. De burgerlijke stand geeft het overlijden door aan belangrijke instanties, zoals de Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst, de grote pensioenfondsen, het UWV en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Na de aangifte maakt de gemeente een akte van overlijden op. Op de akte staan de gegevens van de overledene. Ook de naam van de aangever staat op de akte. U kunt van de akte een uittreksel krijgen.
Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening
Heeft u een en/of rekening dan wordt de bankrekening niet geblokkeerd. De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort.
Na een overlijden worden alle rekeningen geblokkeerd die op naam staan van de overledene. Dit kunnen zowel privérekeningen als gemeenschappelijke rekeningen zijn. Daarnaast worden bij gehuwden ook de rekeningen op naam van de langstlevende echtgenoot geblokkeerd.
Geef het overlijden door aan de bank van de overledene. De bank helpt u vervolgens verder: wat is er allemaal nodig om de nalatenschap af te handelen? Meestal vraagt de bank u om één van de onderstaande zaken: Verklaring van erfrecht: hierin staat onder andere wie de erfgenamen van een overleden persoon zijn.
Het saldo van een bankrekening van een erflater behoort tot zijn of haar vermogen en kan dus worden nagelaten aan erfgenamen. Om daarop aanspraak te kunnen maken en toegang tot te krijgen, moet de erfgenaam wel eerst weten bij welke bank de bankrekening liep.
En/of rekening na overlijden en de belasting
Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap.
Kortom: een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. In situaties waarbij de partner erft is deze verklaring niet altijd noodzakelijk. Meestal wordt het initiatief om een verklaring van erfrecht op te stellen pas genomen als dit door een instantie wordt gevraagd. Dit is altijd pas ná het overlijden.
50+ mobiel sim only
50+ mobiel is, anders dan de naam zegt, niet alleen voor 50- plussers. Iedereen mag klant worden. De provider onderscheidt zich met extra services zoals PC -Hulp en handige hulpvideo's.