Voor kinderen is vitamine D belangrijk, door de rol die de vitamine speelt bij de botaanmaak van baby's en het behouden van soepele en sterke spieren. Maar ook tijdens ons volwassen leven is vitamine D hard nodig. Zo kan voldoende vitamine D in ons lichaam het risico op botbreuken verminderen bij een ongeval.
Magnesium speelt net als calcium een rol bij de botaanmaak en is dus van belang voor het behoud van sterke botten. Magnesium en calcium zijn antagonisten (tegenhangers) van elkaar en het is dan ook belangrijk dat de juiste verhouding aanwezig is in ons lichaam; voor calcium en magnesium geldt een verhouding van 2:1.
Henk de Valk, arts voor natuurlijke geneeskunde: “Eet gevarieerd met vooral veel groente en fruit. Hierin zitten calcium (voor botopbouw) en stoffen die de botaanmaak stimuleren en de botafbraak verminderen. Tegelijk verbeteren groente en fruit de zuurgraad van lichaamsweefsels, wat ook goed is voor onze botten.
Naast calcium speelt vitamine D een belangrijke rol bij de botopbouw. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen in het bloed en in de botten wordt vastgelegd. Vitamine D vermindert bovendien de uitscheiding van calcium via de nieren. Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, sardines en makreel.
Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Een belangrijk mineraal dus! Calcium vind je vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Daarnaast zit het ook in noten, peulvruchten en groene groenten zoals broccoli, Chinese kool en postelein.
Blauwe bessen: Een portie van 100 gram bevat 35 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Ze bevatten bovendien koper, zink, calcium en vitamine A.
Om de genezing van de botbreuk goed te ondersteunen is het belangrijk dat u de adviezen die u krijgt over het belasten van uw gebroken lichaamsdeel goed opvolgt. Blijf goed en gezond eten. Hierdoor geneest de breuk sneller. Roken en overmatig alcoholgebruik vertragen de botgenezing.
Een tekort aan botmassa kan bijvoorbeeld ontstaan bij een structureel gebrek aan calcium en vitamine D. Gevarieerde calciumrijke voeding zorgt voor gezonde botten. Aangeraden wordt minstens vier porties calciumrijke voeding als melk, kaas of yoghurt per dag te nemen.
Adviezen om botbreuken te voorkomen: Zorg voor de inname van voldoende calcium via voeding (1000 mg per dag) en vul tekorten in vitamine D3 en K2 aan met een voedingssupplement om de calciumopname in de darmen en de botten te optimaliseren.
De bisfosfonaten, alendroninezuur en risedroninezuur, worden veel toegepast. Hiervan is bewezen dat ze bijdragen aan het voorkomen van botbreuken. De kans op een wervelbreuk, een gebroken heup en andere botbreuken verminderen sterk. Deze medicatie is er als tablet of een drankje (beide 1x per week).
Raadpleeg onmiddellijk een tandarts als je denkt dat je last hebt van een van de symptomen van botverlies rond je tanden of kaak. Met de juiste parodontale behandeling (scaling en root planning) en uitstekende gewoonten voor mondhygiëne kun je tandvleesproblemen aanpakken en zelfs een deel van het bot laten hergroeien.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
K2 bestaat overigens uit tien verschillende soorten, MK-4 t/m MK-14 genaamd. Deze vitamine K2 wordt voornamelijk aangetroffen in vlees, lever, boter, eigeel, natto, melk, kaas en kwark.
Hoeveel vitamine D heb je nodig? Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Aangezien vitamine C in bepaalde gevallen de kans op een dystrofie zou verkleinen (met name bij oudere patiënten met een gebroken pols) wordt dit soms voorgeschreven.
Veel vitamine D in combinatie met veel calcium en omega-3 vetten is ideaal tijdens een revalidatie na een botbreuk. Levertraan is ook een aanrader, omdat het naast omega-3 ook vitamine D bevat.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Gezonde voeding voor sterke botten
Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot. Als u 4 porties melkproduct per dag eet en drinkt, krijgt u genoeg kalk.
Wanneer botopbouw voor implantaten? Wanneer een tand of kies wordt verwijderd, verandert de vorm van de kaak. De kaak wordt na enkele maanden vaak smaller en lager. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om direct een implantaat te plaatsen.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
De buitenkant van een bot is hard en stevig, maar de binnenkant van het bot is poreuzer en zachter. Bot is, na tandbeen, het hardste lichaamsweefsel.
De Universiteit van Genève in Zwitserland heeft nu ontdekt dat warmte de botgezondheid kan verbeteren. Dit effect is vastgesteld bij omgevingstemperaturen van 34 graden. Daarbij wordt de botsterkte verhoogd en het verlies aan botweefsel voorkomen.