De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden.
Verplichte vrije dagen toewijzen
Een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen inroosteren als hij geen werk heeft voor zijn werknemers. Hij mag wel ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, op voorwaarde dat dit in de cao of de arbeidsovereenkomst vastgelegd is.
Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever
Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. De werkgever bekijkt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en taken nodig zijn om goed en veilig thuis te werken.
Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik, mag het niet. Dit komt doordat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ervan uit dat je die toestemming niet vrij hebt gegeven.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Als werknemer heeft u recht op privacy op uw werkplek. Uw werkgever mag daarom niet zomaar een camera ophangen, e-mail controleren of telefoongesprekken afluisteren. Hij moet zich aan bepaalde regels houden. Ook als u thuiswerkt, heeft u recht op privacy.
De kantonrechter is derhalve – kort samengevat – van oordeel dat werknemer door het niet naar kantoor komen niet heeft voldaan aan een redelijke opdracht van haar werkgever en dat er dus sprake is van werkweigering.
Als werkgever mag je alleen een verbod op nevenwerkzaamheden afspreken als jij hiervoor een gegronde reden hebt. Zo'n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet.
Ja, de werkgever kan u verplichten bij dit werkoverleg aanwezig te zijn. Immers tijdens werktijden is dit onmogelijk. Zo schrift u zelf. Wanneer het werkoverleg lang van te voren gepland wordt, dan mag de werkgever verlangen dat u hiermee rekening houdt.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Een van de voornaamste verschillen tussen een thuiswerker en een telewerker is dat een telewerker gebruik maakt van informatietechnologie. Een thuiswerker maakt in principe geen gebruik van informatietechnologie (d.i. een computer of ander toestel om te verbinden met het netwerk van de werkgever).
Recht op thuiswerken? Vooropgesteld zij dat thuiswerken in beginsel geen recht is van de werknemer dat hij door (twee jaar) veel thuiswerken heeft verworven. Uitgangspunt is dat de werkgever bepaalt waar een werknemer zijn werk uitoefent.
Wanneer heeft u recht op een thuiswerkvergoeding? Als u op een dag thuiswerkt heeft u recht op een thuiswerkvergoeding. Op een dag dat u niet thuiswerkt, maar moet reizen voor uw werk, worden voor deze dag uw reiskosten vergoed of maakt u gebruik van het door de werkgever verstrekte vervoersbewijs of -middel.
Volgens dit artikel heeft de werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. Zo dient een werkgever ervoor te zorgen dat lokalen, werktuigen en gereedschappen zijn ingericht en onderhouden om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt.
Recentelijk is door de rechtbank Amsterdam bevestigd dat de thuiswerkdag een arbeidsvoorwaarde kan zijn voor de werknemer. Dat betekent dat een werkgever een eenmaal afgesproken thuiswerkdag niet zomaar kan wijzigen.
Onder inrichting van de thuiswerkplek valt bijvoorbeeld verlichting, een opbergsysteem, raambekleding en vloerbedekking.
Als je werkgever kan bewijzen dat je ondanks voorgestelde aanpassingen opzettelijk weigert om je werk te verrichten waardoor dit resulteert in ontoelaatbare gevolgen voor collega's of het bedrijf, kun je ontslagen worden wegens werkweigering.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Er is sprake van werkweigering als een werknemer met opzet geen arbeid verricht, bijvoorbeeld omdat hij het oneens is met het werk dat de werkgever van hem verlangt of omdat hij vindt dat hij ziek is terwijl de bedrijfsarts hem heeft beoordeeld als arbeidsgeschikt.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan meelezen? ICT-jurist legt uit: “Een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, mag je leidinggevende gewoon inkijken.”
Uitspraken. In de wet is niet geregeld wat een redelijke reistijd van en naar het werk is. De regels hiervoor moet je afleiden uit rechtspraak. Zo zijn er verschillende uitspraken waarin een toegenomen reistijd in een conreet geval is beoordeeld.