Waarom mag je een wespennest niet afsluiten? Wespen raken in paniek als je een ingang afsluit. Ze beseffen dat ze niet meer in of uit het nest kunnen gaan. Op dat moment wordt het gevaarlijk.
Als de vliegopening niet op een gevaarlijke plek zit en de wespen hebben voldoende ruimte om het wespenvolk op gang te houden, dan kunt u het wespennest in principe zijn gang laten gaan. U neemt hiermee wel een risico. Als het tóch problemen geeft later in het seizoen, dan moet er alsnog bestreden worden.
Een wespennest dicht maken is gevaarlijk
Het tegendeel is waar. Je krijgt veel meer overlast en je creëert een gevaarlijke situatie, en bovendien maakt het de bestrijding lastiger. Heb je een wespennest in je huis, onder de goot, in de spouw, ergens in uw aanbouw of waar dan ook, maak het dan nooit dicht.
Voor een beginnend wespennest is dit een prima plek. In dat geval ontstaat er ook nog niet direct schade in huis. Wespen richten pas schade aan in uw woning wanneer het nest groeit. Om ruimte te maken voor het nest, vreten wespen aan isolatiemateriaal.
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de wespen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
In het voorjaar kruipt een wespenkoningin door een gaatje of kiertje in de spouwmuur. In de muur is het veilig en ze zit er beschut. De plek is ideaal voor de bouw van een nest! De koningin gaat dus snel van start: ze legt de basis van het nest aan en legt haar eerste lichting eitjes.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen.
Wespen zorgen zo voor hun eigen uitroeiing. Binnen enkele uren is het effect al zichtbaar en zullen er steeds mee wespen doodvallen nadat hun zenuwstelsel aangetast is. Toch kan het nog zo'n twee tot drie dagen duren alvorens heel het nest uitgestorven is.
Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest. Een hoornaar is een grote wesp en ze bouwen hun nest vaak in een boomholte.
Territorium. Hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om voedsel te halen, doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Wanneer je in de zomer het huis laat luchten, vinden verschillende insecten hun weg naar binnen. Ook wespen kunnen op deze manier in je huis terecht komen. Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt.
Doordat wespen een fotografisch geheugen hebben, vinden ze hun nest altijd terug. Dit geheugen helpt ze ook de plaatsen waar veel voedsel aanwezig is te vinden. Op het einde van het seizoen zijn er veel minder larven.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Net als kruidnagel houden wespen ook niet van azijn. Zet een bakje met azijn op tafel en de wespen zullen waarschijnlijk ook wegblijven.
Naast het seizoen dat essentieel is om de kans te bepalen dat een wespennest vol of leeg is, is het uiterlijk van het nest ook een element dat kan aangeven of het een recent nest is of niet. Als het er stoffig en/of deels beschadigd uitziet, kan dit betekenen dat er geen wespen meer in zitten.
Op zoek naar voedsel
De wespennesten zijn eind juli namelijk voltooid. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar voedsel. Vooral in de tuin en op terrassen bezorgen ze veel overlast. Rond de periode van het nestverval, eind augustus, worden wespen bijzonder agressief.
Wespen kunnen namelijk slecht tegen regen. Als het in de bouwfase van een wespennest langdurig én hard regent, kan het zomaar zijn dat de koninginnen alsnog niet overleven. Daarnaast kunnen wespen slecht tegen de kou.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.