Hoe zit het met het kindsdeel bij een erfenis?

Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stellicher.nl

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Kan een kind altijd zijn kindsdeel opeisen?

Kindsdeel erfenis opeisen

Echter kunt u niet zomaar het kindsdeel van de erfenis opeisen. Als de partner van de desbetreffende ouder nog in leven is – of dat nou uw biologische ouder of stiefouder is – dan kunt u alleen in speciale gevallen aanspraak maken op uw kindsdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Wie bepaald het kindsdeel?

Het kindsdeel is derhalve het erfdeel van een kind uit de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Dat erfdeel is uiteraard afhankelijk van het aantal erfgenamen en wat het testament erover bepaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kindsdeel.info

Wie erft wat bij overlijden vader?

De ouders erven elk 1/4de van de nalatenschap. Leven ze beiden nog, dan gaat de helft van de erfenis dus naar hen. Vaak erven zij in samenloop met een langstlevende partner. Woonde de overledene wettelijk samen met iemand, dan erft de langstlevende partner het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

32 related questions found

Wat is de helft plus een kindsdeel?

Het is een veel gehoorde stelling, maar het is niet helemaal juist. De langstlevende krijgt niet de helft plus een kindsdeel, maar een kindsdeel. De langstlevende bezit al de helft van het gemeenschappelijk vermogen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notariskantoordongen.nl

Is kindsdeel belastingvrij?

Als uw ouder is overleden en u van hem of haar erft, is er mogelijk sprake van heffing van erfbelasting. Dit is het geval als u meer erft dan uw vrijstelling. De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Hoe stel je kindsdeel vast?

Kindsdeel opeisen

Dat kunt u allemaal netjes regelen middels een vaststellingsovereenkomst van de kindsdelen. Wilt u een kind onterven? Dat kan alleen middels een testament, maar ook dan heeft een kind altijd nog recht op de zogenaamde legitieme portie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplanners.nl

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Kan je een kind uitsluiten van erfenis?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?

Wat is verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie? Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar kinderen recht op hebben. De legitieme portie is het deel waar kinderen recht op hebben als ze onterfd zijn. Het is dus het minimale deel dat zij kunnen ontvangen uit een erfenis van hun ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Hoe verdeel je het eerlijkst een erfenis?

Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Hoe hoog is het wettelijk erfdeel?

Hoe hoog is de legitieme portie? De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat het kind zou zijn toegekomen wanneer de overleden ouder geen testament zou hebben opgemaakt. Dit noemen we ook wel het versterferfdeel of kindsdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op familie-erfrecht.nl

Wat is het minimale erfdeel?

Hoe groot is het minimum erfdeel? Uw kinderen hebben samen recht op de helft van uw nalatenschap. Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keytradebank.be

Wat krijgt een onterfd kind?

Onterfd kind

Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is. U kunt uw eigen notaris vragen om u te helpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wat erf je van je vader?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft iedereen recht op kindsdeel?

Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is. Het kindsdeel wordt dan omgezet in een geldvordering die opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisnotaris.nl

Wie betaalt de erfenis uit?

Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

De wet kent een specifiek erfrecht toe aan de langstlevende echtgenoot, namelijk de gehele nalatenschap in vruchtgebruik. Wat de langstlevende huwelijkspartner erft, hangt af van het gekozen huwelijksvermogensstelsel en de andere bloedverwanten die erven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wie erft volgorde?

Wie zijn mijn erfgenamen?
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Hoeveel erft een ouder van een kind?

Erfdeel ouders

Jullie zijn erfgenaam en erven ieder apart minimaal 1/4e deel van de erfenis. Is een van de ouders overleden, dan erft de overgebleven ouder nog steeds 1/4e deel van de erfenis. De rest wordt verdeeld over de broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?

Na een overlijden hebben de erfgenamen drie maanden de tijd om te bepalen of ze de erfenis aanvaarden (zuiver of beneficiair) of verwerpen. Daarnaast is het zo dat (onterfde) kinderen van de overledene tot wel vijf jaar na het overlijden hun legitieme portie kunnen opeisen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op towersquare.nl