Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
Door de natuurlijke behandeling blijft het mos bij een normale luchtvochtigheid zacht (normaal is 40-60%). Als de luchtvochtigheid in een ruimte lager is dan 30% kan het mos tijdelijk harder, droger aanvoelen en is het gevoeliger voor beschadiging.
Water uit de lucht
Zoals alle planten heeft mos water nodig. In tegenstelling tot de meeste planten, neemt mos water direct op uit de lucht via hun bladgroen. Ze hebben geen dikke 'huid', en hun blad is in het algemeen maar één of een paar cellen dik.
Mos zorgt voor een betere luchtkwaliteit, doordat het actief fijn stof kan binden en verwerken. Het filter-effect van mos is veel effectiever dan dat van gewone planten. Vervuilde lucht die in contact komt met het bladoppervlak, wordt door het elektrostatisch bindend vermogen van het mos gezuiverd.
Plaats uw mos-product niet buiten of in de felle zon, dit versneld de verkleuring. Het mos is onderhoudsvrij niet af-sproeien met water of andere vloeistoffen. Mos geurt van nature. De geur neemt geleidelijk aan af en is volstrekt onschadelijk.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Mossen hebben geen wortels maar rhizoïden: kleine celdraadjes waarmee ze zich hechten aan de ondergrond. Ze zijn zeer effectief, waardoor mossen kunnen groeien op plekken waar andere planten ontbreken. Denk daarbij aan steen of boomschors. Meerjarige mossen blijven zowel in de zomer als in de winter altijd groen.
Bij een mos tuin is het van belang de natuur zijn werk te laten doen, mos is winterhard en geeft daardoor heel het jaar rond een groene beleving in uw tuin. Mos is een prima bodembedekker en heeft weinig invloed van buitenaf nodig, het is dus een vrij onderhoudsvriendelijke manier om uw bodem te bedekken met groen.
Mossen kunnen het oppervlak waardoor water verdampt aanzienlijk verkleinen door te verschrompelen. Veel bladmossen en bebladerde levermossen kunnen snel water opnemen; een uitgedroogd mos zwelt – nadat het nat is geworden – binnen enkele minuten weer op.
Mos is een gevolg van de combinatie van veel regen en weinig zonlicht. In periodes dat er veel neerslag valt (herfst, winter), zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Hierdoor ontstaat mos- en algenvorming.
IJslands mos kan onder andere aan de volgende dieren gegeven worden: Paarden, pony's, knagers, konijnen, kippen, vogels, duiven, honden, katten.
Mos is meestal een indicatie dat de bodem te vochtig is. Vaak groeit mos juist op die plekken in de tuin waar het vochtig en donker is en waar bijvoorbeeld veel hoge bomen staan die zorgen voor schaduw. Mos groeit ook graag op zure (zand-)gronden.
Mos is een plantje dat de voorkeur geeft aan schaduwrijke en vochtige plekken. Op plekken pal in de zon kom je hem dus zelden tegen. De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant.
Is Sea Moss goed voor je huid? Sea Moss heeft talloze voordelen wanneer je het eet, maar ook als je het gebruikt als masker voor je huid. Door zwavel, vitaminen en mineralen in zeewier houden vocht vast en werken ontstekingsremmend. Dit heeft een verzachtend en hydraterend effect op de huid.
Mossen vallen onder de planten, een korstmos niet. Het is namelijk een symbiosevorm tussen een schimmel en een fotosynthetisch organisme dat een bacterie of een alg is. De korstmossen worden dus niet tot landplanten gerekend maar tot de schimmels.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Februari en maart: strooi houtas heel dun* over jouw gazon. Je krijgt zo mooier gras en minder mos. Hetzelfde resultaat kun je trouwens bereiken met een dun laagje compost.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
In de meeste gevallen zal het mos in het voorjaar vanzelf verdwijnen en hoeft u er niets aan te doen. Wilt u toch uw gazon nu al ontzien van mos? Normaal gesproken kunt u mos bestrijden door uw gazon te verticuteren, maar dat is nu niet meer mogelijk.
Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mos verschrompelt en bruin wordt. Door de verhoogde zuurgraad nemen graswortels beter mest op. Let op: kalken is niet hetzelfde als bemesten en er moet minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en bemesten zitten.
Er zullen namelijk eerst algen gaan groeien. Dat is prima. Langzamerhand zult u merken dat zich ook mossen gaan vertonen. Het kan wel twee jaar duren voor die zich echt wat gaan uitbreiden.
Voor het verwijderen van mos en algen kun je groene aanslag-verwijderaar gebruiken, maar je kunt ook je eigen reinigingsmiddel samenstellen. Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken.
Verwijder mos
Haal met een borstel al het vuil weg en trek het onkruid uit. Met een oplossing van water en soda kan je de groene aanslag makkelijk wegschuren. Om hardnekkig mos te bestrijden, kan een hogedrukreiniger een oplossing bieden.
Mos zelf kweken
Laat het mos uitdrogen in de zon. Het moet zo droog zijn dat je het mos compleet kan verkruimelen. Na het verkruimelen strooi je het poeder uit over de aarde in je pot. Hou nu de aarde vochtig (Bij voorkeur door dagelijks besproeien) en binnen enkele weken zal het mos beginnen te groeien.