Een camperplaats is in principe een parkeerplaats bestemd voor campers. Campers zijn zelfvoorzienend, terwijl een caravan meestal geen eigen sanitaire voorzieningen heeft. Op de meeste camperplaatsen mag wel overnacht worden, maar is het niet toegestaan om te recreëren.
Je mag staan op elke plaats waar een wagen mag parkeren of stilstaan. Tenzij er een verkeersbord geplaatst is dat verbod een op campers aangeeft. Behalve gewone parkeerplaatsen zijn er ook parkings speciaal voorzien voor campers.
Gedrag op een camperplaats is in wezen simpel: wees fatsoenlijk en zorg dat je anderen niet tot last bent. Dit betekent: Niet te ruim gaan staan, laat ruimte over voor later arriverende campers. Geen luifel uitrollen en meubilair buiten zetten als campinggedrag niet gewenst is.
In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
In Frankrijk mag je vrij overnachten op elke plaats waar een personenauto mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.
Frankrijk: 130 km/u, 110 km/u bij regen en 90 km/u bij zwaarder dan 3500 kg combinatie.
Wildkamperen is in Frankrijk verboden, net als in veel andere Europese landen.
Dat ligt aan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar de meeste gemeenten het voorstel APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten volgen. Hierin staat dat je de camper maximaal drie dagen op de openbare weg mag stallen.
U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren. De gemeente heeft plekken aangewezen waar u uw aanhangwagen, camper of caravan tot 1 maand mag stallen. Of u stalt de aanhangwagen, camper of caravan op privéterrein.
In de meeste steden en dorpen mag u gemiddeld een caravan drie dagen achtereenvolgend op de openbare weg laten staan.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan.
Dit is afhankelijk van de locatie, het type camperplaats en de aangeboden voorzieningen. Een gemiddelde camperplaats kost ongeveer €20 tot €30 per nacht.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je gewoon in een camper wonen, als je zaken maar goed zijn geregeld. Een adres heb je sowieso nodig; alleen al om een camper aan te schaffen en te verzekeren. Een waterdichte oplossing is om een huis te hebben waarvan je het adres kan gebruiken.
Eigen oprit of eigen parkeerplaats
Het maximale aantal van 3 dagen is er met een reden. Als een camper of caravan langer geparkeerd staat, zou er een gebrek aan parkeerplaatsen kunnen ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat het uitzicht op de openbare weg beperkt wordt.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in zijn Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
Veilige plek
De kans is groot dat je lekkerder slaapt met een gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk om je auto op een veilige, liefst drukke plek te parkeren. Ondanks dat je misschien neigt een rustige plek op te zoeken is een parkeerplaats met meerdere auto's een betere optie.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
Want vervuilde kampeerplekken zijn niet alleen respectloos en slecht voor de natuur, maar het is ook de reden dat wildkamperen in Duitsland niet is toegestaan. Let er ook op dat je met je camper op wegen blijft waar je de natuur niet verstoort.
De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2023 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
De enige landen waar wildkamperen wel zonder veel belemmeringen mag zijn Zweden, Noorwegen en Schotland.