Kun je kosten koper meefinancieren? Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde te lenen voor je hypotheek. Dit betekent dat je de kosten koper niet meer kun meefinancieren in 2023. De kosten koper dien je dus te betalen van eigen geld.
Kan ik de kosten koper meefinancieren? In 2023 mag je 100% van de woningwaarde lenen. Je kunt de kosten koper dus niet meefinancieren in de hypotheek. Dit betekent dat je voldoende eigen geld moet hebben om deze kosten te kunnen betalen.
Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen voor je hypotheek. Dat houdt dus in dat je de overdrachtsbelasting niet kunt meefinancieren en moet betalen van je eigen (spaar)geld.
Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet u namelijk de 'Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling' downloaden, invullen en ondertekenen. Geef de ondertekende verklaring ruim op tijd, minstens 2 werkdagen voor de overdracht van de woning, aan uw notaris.
Wat gebeurt er dan? Wanneer de koper een bepaalde som tekort komt, wordt er bij de notaris afgesproken hoe en wanneer de koper je het resterende bedrag zal betalen. Ondertussen wordt er een ambtshalve inschrijving genomen. Dit wil zeggen dat je beschermd bent wanneer de koper het huis zou doorverkopen.
Voor een bestaande woning is dit 2% van de aankoopwaarde. Ga je niet zelf in de woning wonen dan betaal je 10,4%. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting.
Meestal moet u als koper alle notariskosten betalen die horen bij de overdracht van de woning. Maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten. Dat is bijna altijd het geval bij nieuwbouwwoningen, maar ook steeds vaker bij bestaande woningen.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
Let op: overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar
De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar. Je kan het bedrag dus niet opvoeren in je belastingaangifte na de aankoop van je woning. Het postitieve nieuws is dat enkele andere kosten koper wel aftrekbaar zijn voor de belasting.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
NHG-grens 2023: € 405.000
Wil je de zekerheid van een hypotheek en bouwdepot met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 405.000 bedragen, omdat je in 2023 maximaal 100% van de marktwaarde mag lenen.
U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
Wat betekent 'kosten koper'?
'Kosten Koper' (afgekort: k.k) betekent dat u als koper van een huis de overdrachtsbelasting en de kosten van transportakte betaalt. De 'Kosten Koper' vallen onder de aankoop- en financieringskosten. In 2023 mag u 100% van de koopsom van uw woning financieren in een hypotheek.
In 2023 kan jij 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Alle kosten die boven deze waarde komen, betaal je uit eigen zak. Zo zijn de kosten koper (k.k.) voor eigen rekening, wat gemiddeld neerkomt op 2,5% - 5% van de woningwaarde.
Terugtrekken binnen de wettelijke bedenktijd
De koper van uw huis heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Bovendien is het mogelijk om in het koopcontract een langere bedenktijd af te spreken. Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft.
De verkoper kan afzien van de verkoop. De rechtbank beslist of de verkoper een gegronde reden heeft om de verkoop te annuleren. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, kan de rechtbank de verkoper dwingen tot verkoop. Anders moet de verkoper bij ontbinden van het compromis een schadevergoeding betalen aan de koper.
Toch kan de koper na het tekenen nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden.
Je kunt je gehele hypotheek meenemen óf alleen je rente. Dit doe je voor de resterende rentevaste periode. De voorwaarden zijn bij elke geldverstrekker anders. Daarom is het belangrijk dat je ruim van tevoren onderzoek doet naar de voorwaarden bij jouw geldverstrekker.
Als je de keuken gelijk aangeschaft na de aankoop van een koopwoning, kan de keuken vaak meegefinancierd worden in de hypotheek. Wanneer een nieuwe keuken gekocht wordt als je al een tijd in de woning woont, dan kan de oorspronkelijke hypotheeklening vaak niet meer gebruikt worden.
Zijn de kosten voor hypotheekadvies aftrekbaar? De kosten van het hypotheekadvies zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor zover ze te maken hebben met de hypotheek zelf. Advieskosten voor verzekeringen bij de hypotheek zijn niet aftrekbaar. Kijk voor meer informatie naar hypotheekrenteaftrek.