Eventueel een beetje afwasmiddel toevoegen kan geen kwaad voor je plant, maar schrikt de bladluizen goed af. In het ergste geval kun je de bladeren met veel bladluizen en grote beschadiging afknippen. Tripsen komen veelal mee met de planten uit de kas.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad. gewone marseillaisezeep bijvoorbeeld, is eigenlijk een natuurproduct. ik zou er echter niet mijn plantenbakken/potten mee gieten omdat de zeep dan kan gaan cummuleren.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Bruine zeep is ideaal voor het verwijderen van honingdauw en roetdauw (zwarte schimmel) op planten. Bovendien reinigt bruine zeep ook de bladeren van stof waardoor je planten een gezonden uitstraling krijgen! Dit is ook de reden waarom Savon protect ook gebruikt wordt op kamerplanten en orchideeën!
Alle planten hebben licht nodig. Sommige meer dan anderen en de meeste kunnen direct zonlicht niet goed verdragen of kunnen niet teveel direct zonlicht verdragen. Maar een veel groter probleem is dus te weinig licht.
Schoonmaakazijn in de tuin is verboden
Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood.
Theelepel groene zeep
Spray zo lang tot het vocht van de plant afdrupt. Ga over de gehele plant heen, en spray ook aan de onderkant van het blad, dan heb je alles wel geraakt. Bij dopluis op bijvoorbeeld laurier veeg je alle bladeren af met het middel.
Ga je naar een plek waar geen wasmachine voorhanden is, dan kan je kiezen voor een veelzijdige zeep zoals Dr. Bronner's 18-in-1 zeep. Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare Castille zeep kan je voor de was gebruiken, maar ook voor de afwas, als douche zeep, om je handen te wassen enz.
Wetenschappers hebben onderzocht en bewezen dat baksoda helpt tegen schimmels en parasieten op diverse planten en bloemen. Bij appels, pompoenen, komkommers, (stok)rozen heeft het reeds bewezen effect. Ook tegen grauwe schimmel en de buxusmot werkt het goed.
Het is niet de bedoeling groene zeep als standaard handzeep te gebruiken. Doordat het een redelijk sterk basisch schoonmaakmiddel is (pH waarde 10), is het te ontvettend voor je huid. Gebruik het dus alleen om je handen mee te wassen als deze uitzonderlijk vies zijn, zoals met motorolie of smeer.
Water en zeepsop
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig.
Spiritus Saponatus of Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten. Bewaar grijswater nooit in een regenton. Er kunnen dan vervelende bacteriën groeien die je niet wilt.
De sloot zorgt ervoor dat het te veel aan water kan worden afgevoerd en hebben we tekort aan water, dan kunnen we dat uit de sloot scheppen of pompen. Als de sloot goed wordt onderhouden dan levert dat ook een betere waterkwaliteit op voor de planten. In ieder geval veel beter dan kostbaar drinkwater.
Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt.
Het bevat 99% biologisch afbreekbare ingrediënten (water en niet-organische zouten uitgezonderd) en komt uit in een eenvoudige ondersteboven fles, voor een snelle en eenvoudige reiniging. Voor het eerste gebruik: verzegeling verwijderen en gedurende 2 seconden dosseren. Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
Pure producten zoals groene zeep, natriumbicarbonaat of soda en (schoonmaak) azijn zijn makkelijk biologisch afbreekbaar en kan je gebruiken voor allerlei huishoudelijke klussen.
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Al 120 jaar hét duurzame schoonmaakmiddel
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep.
Schoonmaakazijn wordt vaak genoemd als het middel dat je naast groene zeep in huis moet hebben. Schoonmaakazijn zal inderdaad beter ontkalken dan groene zeep. In een andere blog kun je meer lezen over het gebruik van schoonmaakazijn.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.